RS: Štetne posljedice suše na poljoprivrednim kulturama

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 12.09.2012 u 09:50.
Kategorija: Aktuelnosti_965

Usjevi kukuruza, kojim je u RS zasijano 140.000 hektara, potpuno su stradali na skeletnim zemljištima, tako da su u Lijevče polju i šire, proizvođači kukuruza prinuđeni da usjeve namijenjene proizvodnji zrna siliraju, međutim, kvalitet takve silaže će biti veoma loš.
Prinosi zrna kukuruza tekuće godine prosječno će biti umanjeni za 50-60 posto i vjerovatno neće biti veći od 2,5 t/ha.
Ovogodišnja suša je štetno utjecala na proizvodnju sjemenskog kukuruza, koji je ove godine u RS zasnovan u Banja Luci i Bijeljini, a zbog visoke temperature u vrijeme metličenja, svilanja i oplodnje, čak i na navodnjavanim usjevima oplodnja je jako loša i štete zbog toga su veoma velike.
Međutim, u dolinama rijeka ima veoma dobrih usjeva kukuruza.
Voćarska proizvodnja u 2012. godini je od samog početka pretrpjela velike štete uzrokovane kasnim proljetnim mrazem koji je u glavnom voćarskim rejonima nanio velike štete u voćnjacima.
Najveće štete su u zasadima jabučastog i koštičavog voća. Od posljedica izmrzavanja cvjetova kod pojedinih sorti jabuke u potpunosi su izostali prinosi (ajdared), a kod drugih je značajno smanjen. Na višim terenima su manja oštećenja od proljetnog mraza.
U zasadima šljive i kruške visoke temperature i topli vjetar su doveli do ožegotina lista i njegovog ranijeg opadanja sa stabla.
Zbog visokih troškova postavljanja sistema za navodnjavanje, ogroman broj proizvođača u Republici Srpskoj nije bio u mogućnosti da navodnjava povrtlarske usjeve, što je imalo za posljedicu smanjenja prinosa od 40-60 posto, zavisno od vrste i sorte.
Ukupni ostvareni prinosi sijena s prirodnih livada i pašnjaka, u ovoj godini, umanjeni su u zavisnosti od lokacije i nadmorske visine od 40-60 posto, potvrđuje se u ovoj informaciji.
Zbog nedostatka vlage na većini prirodnih livada i pašnjaka drugi otkos je potpuno izostao ili su prinosi smanjeni i do 80 posto.
Negativni efekti suše, ukoliko uskoro ne bude obilnijih padavina, mogu ugroziti jesenju sjetvu zbog teže obrade zemljišta i povećanih troškova vezanih za rad poljoprivredne mehanizacije.
 

bannerbanner