Aloja vera

Izvor: Cvijet.info, Republika Hrvatska
Autor:
Objavljeno: 03.02.2011 u 07:04.
Kategorija: Hortikultura


Aloje vera je ljekovita i ukrasna biljka iz Južne Afrike obuhvaća oko 200 poznatih vrsta. Ovaj cvijet pripada porodici ljiljana i lako se uzgaja. Njeni mekani listovi izrastaju u rozetu.
aloja_vera

Vrijeme cvatnje joj je od siječnja do travnja i to nekoliko puta na cvjetnoj stabljici. Sami svjetovi su duguljastog i cjevastog oblika crvene boje koji prvi put cvjetaju tek između 3-6 godine.
Najpoznatija vrste aloe:

Aloe vera (barbadensis) sa ljekovitim svojstvimakoja se danas koriste u farmaciji, kozmetici pa čak i u prehrani.
Aloe variegata je idealna za prozorsku dasku koju upotpunjuje svojim prekrasnim šarama na listovima
Aloe arborescens je drvolika aloja koja često cvate i neprestano stvara nove bočne izdanke, a može narasti i do 3m u visinu.

Od manjih vrsta aloje to su:

Aloe humilis sa trnovitim listovima
Aloe bakeri
Aloe stans.

Bez većih problema aloju možemo imati godinama uz dobro osvijetljeno mjesto i umjereno zalijevanje. Izbjegavajte stajaću vodu u podlošku i zalijevanje po listovima jer se na taj način voda zadržava u šupljinama i u oba slučaja izaziva truljenje. U ljetnim mjesecima prihranjujte ju mineralnim gnojivom svake 2 sedmice.

Kod razmnožavanja ovog cvijeta koristite mladice matične biljke koje je dovoljno otkinuti i posaditi u posudu za cvijeće. Zemlja za cvijeće mora biti porozna, odnosno pomiješana s krupnim pijeskom i sam cvijet duboko posadite.