Aromatično bilje - začinsko bilje - bosiljak - kadulja - lavanda - kopar - majčina dušica

Izvor: mojanekretnina.hr
Autor:
Objavljeno: 28.04.2011 u 02:46.
Kategorija: Hortikulturaaromaticno_bilje_-_zacinsko_bilje_-_bosiljak_-_kadulja_-_lavanda_-_kopar_-_majcina_dusica

Aromatično bilje, osim na gredici dobro uspjeva na terasi ili prozorskoj klupčici u teglama. Začinsko bilje poput lavande, lovora, ružmarina, kadulje, majčine dušice, voli mjesta sa dosta sunca.
Začinsko bilje ne traži mnogo njege. Dovoljno je umjereno prihranjivanje i malo pažnje da zemlja nije natopljena niti isušena. Jednogodišnje biljke kao bosiljak, koromač ili krabuljica, mogu se uzgajatiu manjim posudama.

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Talijanski bosiljak je jednogodišnja biljka zelenih glatkih, mirisnih listova. Cvijeta bijelim sitnim cvjetovima. Cvjetovi se mogu osušiti i pohraniti sjeme a biljka se orezuje ispod cvijeta. Listovi se beru odozgo prema gore i koriste se u kulinarstvu svježi ili osušeni.Tajlandski bosiljak je vrsta ljubičaste boje lista. Visina 30-80cm. Razmnožava se sjetvom na otvorenim gredicama ili u teglama.

Uvjeti: sunčano, zaštićeno mjesto, sjeme i mladice osjetljivi na hladnoću.Može rasti u manjim posudama u zemlji ravnomjerne vlažnosti. Ljeti paziti da ne ostane bez vode a isto tako ne smije biti prekomjerno zaljevanja. Višak vode ocijediti iz tanjurića.

Kadulja (salvia)

Opis: dalmatinska kadulja je trajnica, uspravni grm, drvenaste stabljke, srebrnasti listovi sa malim dlačicama, mirisna i aromatična, ljekovita i koristi se u kulinarstvu. Anans kadulja zelenih listova. Purpursalbei vrsta je ljubičaste boje lista. Visina 20-50cm. Razmnožava se reznicama ili sjetvom.

Uvjeti: sunčano mjesto, ako raste u tegli mora biti velika posuda a zemlja glinovita za bilje i obogaćena granuliranom glinom. Listovi se beru tijekom cijele godine. Prezimljavanje u zatvorenom osvjetljenom prostoru, temp. do 10C. Veće biljke koje ostaju vani potrebno je zaštititi od smrzavanja. Svake 3-4 god. možete zamjeniti kadulju, jer drvenasta biljka daje manje listova.

Majčina dušica (Thyumus spec.)

Opis: majčina dušica raste u malim niskim grmovima, sitnih mirisnih listova, sorta žutio zelenih šarenih listva je dekorativnog izgleda.
Visina 10-20cm. Razmnožava se reznicama ili sjetvom.
Uvjeti: sunčano i toplo mjesto, ako raste u tegli dobra su mjesta na terasi južne orjentacije. Listovi se beru tijekom cijele godine a najbolje arome su od svibnja do rujna. Prezimljavanje u zatvorenom osvjetljenom prostoru, temp. do 10C. Veće biljke koje ostaju vani potrebno je zaštititi od smrzavanja.

Lavanda (Lavandula angusifolia)

Opis: lavanda raste u velikim grmovima, drvenaste stabljke, srebrnasto zelenih uskih listova, mirisna i aromatična, ljekovita trajnica, koristi se u kulinarstvu i u kozmetici. Svaki dio biljke prožet je aromatičnim uljem. Sorte lavande tamnije ljubičaste boje cvijeta, intenzivnije su arome i okusa. Visina do 60cm. Razmnožava se reznicama ili sjetvom.
Uvjeti: sunčano mjesto, ako raste u tegli mora imati dobru drenažu, zemlju obogaćenu granuliranom glinom. Treba kratiti škarama suhe strare djelove biljke a mlade idzanke kratiti do polovice početkom svibnja.
Prezimljavanje u zatvorenom osvjetljenom prostoru, temp. do 10C. Veće biljke koje ostaju vani potrebno je zaštititi od smrzavanja.

Kopar (Anethum graveolens)

Opis: jednogodišnja aromatična biljka, tanke zelene stabljike, nježnih listova i cvjetnih glavica, sitnih žutih cvjetova. Aromatični su stabljika, listovi a naročito cvjetovi, koji se mogu sušiti, koristi se u kulinarstvu. Cvijeta sredinom ljeta. Visina do 100cm. Razmnožava se sjetvom.

Uvjeti: Kopar je jednoastavna aromatična biljka za uzgoj u vrtu i na terasi. Uspjeva na suhim sunčanim mjestima, ako raste u tegli mora biti velika posuda a zemlja glinovita za bilje i obogaćena granuliranom glinom. Listovi se beru tijekom ljeta a možete posijati sjeme svaka četiri tjedna tijekom sezone rasta i imati uvijek svježe listove.