BiH godišnje izvozi 2.000 tona šljive

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 12.08.2012 u 09:27.
Kategorija: Voćarstvo


Šljiva je jedan od rijetkih proizvoda koje Bosna i Hercegovina može plasirati na zapadnoevropsko tržište. Naša zemlja u jednoj sezoni u Njemačku izveze oko 2.000 tona svježe šljive u vrijednosti od oko milion eura.
bih_godisnje_izvozi_2000_tona_sljive

Šljiva je jedan od rijetkih proizvoda koje Bosna i Hercegovina može plasirati na zapadnoevropsko tržište. Naša zemlja u jednoj sezoni u Njemačku izveze oko 2.000 tona svježe šljive u vrijednosti od oko milion eura.

Od četrdesetak proizvođača šljive s područja Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona te RS, firme "Voćar Piramida" Visoko s produžnicom u Gradačcu i "Aes-Trans" otkupljuju šljive te izvoze u Njemačku, gdje se dalje distribuiraju u velike trgovačke centre.

Suljo Selimović, direktor firme "Voćar Piramida", ističe da su certificirani od "Agromanagmenta" iz Danske certifikatom GlobalGap, koji je jedan od glavnih preduvjeta da bi se šljiva mogla izvoziti na tržište Europske unije.

- Šljiva je visokog kvaliteta, ali nam je donedavno bio problem kreiranja ambalaža za pakovanje i disciplina u uzgoju i berbi, ali ti problemi prevaziđeni su time što smo s kupcem dopremili mašinu za sklapanje kartonske ambalaže. Na kartonskim kutijama sada se nalazi slika naše šljive, koja je zaštićena. Očekuje se da će ova slika vremenom postati prepoznatljiva na policama europskog tržišta - govori nam Selimović.

On ističe da je BiH u prednosti, za razliku od drugih zemalja u regionu, jer naša šljiva prva dozrijeva, tako da plasman nije upitan.

- U kontaktu smo s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, kojem sugeriramo daljnje poticaje za podizanje novih zasada, čime bi ova kultura doživjela puni procvat u našoj zemlji - navodi Selimović, koji napominje da se javlja i potražnja za zamrznutom i suhom šljivom, čime bi se uveliko riješio problem za šljivu koja je oštećena gradom ili je treće klase, koje ima napretek.

Najviše šljive BiH izvozi s područja Gradačca. Prema riječima Selimovića, čak četiri različita proizvođača iz okolice ovog grada dopremaju šljive za Njemačku.

Izvor: Dnevni avaz