Bihaćki veterinarski zavod prvi sa evropskom akreditacijom

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 23.11.2012 u 08:42.
Kategorija: Aktuelnostibihacki_veterinarski_zavod_prvi_sa_evropskom_akreditacijom

 

 

 

 

Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) dodijelila je akreditaciju ISO 17025 Veterinarskom zavodu Unsko-sanskog kantona (USK), zahvaljujući kojoj je ova ustanova postala jedina akreditirana laboratorija za pregled hrane u BiH, čiji su nalazi valjani i van njenih granica.
Istakla je ovo direktorica Veterinarskog zavoda USK-a Hajida Beganović.
"Naš strateški cilj za 2012. godinu je standardizacija u skladu s pravilima Evropske unije, ispunili smo. S obzirom na to da BiH nema akreditiranu ustanovu za pregled hrane, mi smo se odlučili na ovaj, vjerujte, džinovski korak da se prijavimo kod HAA za sticanje akreditacije za pomenuti standard", istakla je Beganovićeva.
Po njenim riječima, tokom 11 mjeseci koliko je trajao proces do akreditacije, imali su podršku osnivača, prije svega premijera Kantona Hamdije Lipovače i ministra poljoprivrede Amira Džajića, koji je sufinansirao jedan dio ovog projekta. Područje za koje su se u Zavodu odlučili za akreditaciju jest Odjeljenje za higijenu i tehnologiju namirnica i vode s pripadajućim laboratorijama, mikrobiološki, fizikalno-hemijski i laboratorij za analizu sirovog mlijeka te laboratorij za rezidue, koji je još u povojima.
Ove laboratorije pružaju širok dijapazon usluga kroz mnoštvo metoda, koje su i dio higijenskog paketa, pa će proizvođači koji žele svoje proizvode izvesti izvan granica BiH, sada te usluge moći dobiti u Zavodu. Pomoćnica federalnog ministra za veterinarstvo Nada Rajković i direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić čestitali su Zavodu na ovom uspjehu, ističući važnost ove akreditacije.
"Ovo je značajno za izvoznike, ali i za građane potrošače jer ova laboratorija može dati odgovor na pitanje koje se sve češće postavlja, a to je: kakvu hranu jedemo", kazao je Mačkić.
Premijer Lipovača istaknuo je kako se ne može tvrditi da BiH nespremna dočekuje ulazak Hrtvatske u Evropsku uniju (EU) jer USK dokazuje i ovim koliko se pažnje posvetilo toj problematici.
"Veterinarski zavod uspio je osigurati ovaj važan certifikat i time dao još jednu prednost Izačiću kao trećem graničnom prijelazu za robe životinjskog i biljnog porijekla, što je za privredu ovog kraja od presudne važnosti i za to smo se uspjeli izboriti", kazao je Lipovača.

Agrolink.ba