Bizarni mutanti ili najzdraviji izbor?

Izvor: pogledaj.to
Autor:
Objavljeno: 28.02.2011 u 07:14.
Kategorija: Povrtlarstvobizarni_mutanti_ili_najzdraviji_izbor

The Mutato archive je kolekcija fotografija voća, povrća i gljiva „nestandardnih“ oblika, kombinacija, dimenzija i boja. Radi se o projektu u trajanju, čiji je autor njemački umjetnik Uli Westphal. Svoju kolekciju autor posvećuje svemu prirodnom, naglašavajući kako je danas u trgovinama gotovo nemoguće pronaći bilo koju od dolje prikazanih namirnica u obliku koji nije standardiziran i unificiran, odnosno doveden do “savršenstva”.

Neobične forme hranjivih namirnica, glavni akteri Wesphalovih fotografija, podcrtavaju činjenicu da sve što danas jedemo zasigurno nije zdravo koliko mislimo da jest, što potvrđuju i nerealne, umalo nevidljive razlike između stotina namirnica koje ispunjavaju police trgovina iz kojih ih nabavljamo. Autor, koji voće i povrće s fotografija pronalazi na manjim tržnicama Berlina, naglašava kako je proizvodnja postala poprilično dotjeran, čak i visoko estetiziran i poprilično monoton proces, osobito s obzirom na finalni produkt.

Stoga Westohal svojim projektom želi podsjetiti na oblike i kombinacije kakve priroda može stvoriti. Njegov projekt dokumentira, čuva i promovira možda posljednje podsjetnike na fantastičnu biološku raznolikost agrikulture.

Više o projektu te ostalim radovima Ulija Westphala pogledajte na ovom linku: http://uliwestphal.de/mutatocollection/index.html