Blokirati uvoz voća i povrća u sezoni

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 21.07.2013 u 09:09.
Kategorija: Aktuelnosti


Iako su dosad Makedonija, Crna Gora i Hrvatska u CEFTA okvirima u više navrata uvodile sezonske mjere zaštite svoje proizvodnje, BiH za više od sedam godina svog članstva u ovoj trgovinskoj zajednici, a na veliko ogorčenje domaćih voćara i povrtlara...
blokirati_uvoz_voca_i_povrca_u_sezoni

Iako su dosad Makedonija, Crna Gora i Hrvatska u CEFTA okvirima u više navrata uvodile sezonske mjere zaštite svoje proizvodnje, BiH za više od sedam godina svog članstva u ovoj trgovinskoj zajednici, a na veliko ogorčenje domaćih voćara i povrtlara, nije posegnula za zaštitnim mjerama.
Posljednji primjer makedonske sezonske blokade uvoza pšenice i brašna iz Srbije izazivao je burne reakcije domaćih proizvođača voća i povrća, koji ističu da BiH mora preduzeti slične sezonske mjere zaštite domaće jabuke, šljive, paprike, paradajza, luka i cvekle i to u periodima nakon zrenja.
Voćari i povrtlari iz Republike Srpske ističu da BiH, prema 23. članu CEFTA, ima pravo i da bez prethodnog dokazivanja ostvarenog viška proizvoda može na tri mjeseca blokirati uvoz iz neke od članica CEFTA, a da tu mogućnost BiH nikada nije iskoristila.
Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tvrdi da nije jednostavno bez posljedica uvesti mjere zaštite.
On je kazao da se sporni član 23. ne može tumačiti na način kako to govore poljoprivrednici, dodajući da postupak dokazivanja za uvođenje zaštite proizvodnje može potrajati i do godinu dana.