Brašno u RS ponovo poskupjelo

Izvor: Glas Srpske
Autor:
Objavljeno: 02.03.2011 u 01:16.
Kategorija: Ratarstvobrasno_u_rs_ponovo_poskupjelo

Mlinari u Republici Srpskoj ponovo su istakli nove cijene brašna, koje je sada dostiglo cijenu od 88 feninga po kilogramu bez uračunatog PDV-a.
Rekao je ovo juče "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos i dodao da je brašno prije ovog poskupljenja koštalo 85 feninga po kilogramu.
- Nove cijene brašna uslovljene su nabavkom kvalitetnije pšenice iz Mađarske, gdje se cijene ovoga proizvoda kreću od 310 do 330 evra po toni - rekao je Kos.
Prema njegovim riječima, ne zna se da li će cijena brašna u RS i dalje rasti.
- U iduća dva mjeseca znaće se prve procjene roda pšenice u Srpskoj, a tada ćemo znati da li će se cijene brašna zaustaviti ili će i dalje rasti - rekao je Kos.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da bi se cijena brašna zadržala na optimalnom nivou da su mlinari otkupili domaću pšenicu.
- Stalno poskupljenje brašna je neopravdano. Mlinari koriste situaciju i formiraju veće cijene koje ne odgovaraju poskupljenjima pšenice u Mađarskoj - rekao je Usorac.
Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da za sada nema poskupljenja hljeba u RS, te da će pekari nove cijene hljeba formirati ako cijena brašna bude veća od 90 feninga po kilogramu bez PDV-a.
- Ukoliko brašno dostigne cijenu od 91 ili 92 feninga po kilogramu, hljeb će onda poskupjeti za deset feninga - rekao je Trivić.
Direktor Direkcije za robne rezerve RS Radovan Samardžija rekao je da će Srpska od Srbije pozajmiti 20.000 tona pšenice odgovarajućeg kvaliteta.
- Pšenica će se pozajmiti kada Vlada RS da saglasnost za to - rekao je Samardžija.
Vladimir Usorac rekao je da mlinari u RS kroz zaštitne prelevmane za brašno dižu cijene i uzimaju novac.
- Vlasti u BiH treba da hitno ukinu prelevmane na brašno jer se jedino na taj način može stvoriti konkurencija i izbjeći monopol mlinara - rekao je Usorac.