Čapljinski proizvođači smokava između suše i zahtjeva tržišta

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 28.08.2012 u 08:48.
Kategorija: Voćarstvo


Ovog ljeta smokve u Hercegovini su žute poput limuna. Prava je rijetkost naći plodove zelene boje, čak i u smokvicima na dubokim tlima.
capljinski_proizvodjaci_smokava_izmedju_suse_i_zahtjeva_trzista

Ovog ljeta smokve u Hercegovini su žute poput limuna. Prava je rijetkost naći plodove zelene boje, čak i u smokvicima na dubokim tlima.

Agronom Željko Prce, tehnički direktor "Agroherca", o temi uroda smokava i posljedica ljetnih žega za kaže: "Za nas voćnjak ima dvostruku ulogu, koristimo ga za proizvodnju sadnog materijala, pa nam je sam urod manje bitan. Uzgajamo četiri autohtone sorte - petrovaču, termenjaču, trenicu i jarakušu, što je lokalni naziv za tu sortu.

Trenutačna cijena svježih smokava je dvije marke, mislim da svaki proizvođač mora biti zadovoljan. Smokva se traži, imamo kontinuirane narudžbe. Mislim da je to posljedica manje proizvodnje najprije zbog šteta od oštre zime, a zatim žega koje vladaju. Upravo su kontinuirano visoke temperature razlog žutim plodovima." - kaže Prce.

Na upit o rentabilnosti smokvara s dvostrukom funkcijom Prce kaže: "Ovakav nasad je sigurno rentabilan, mada smokva i u području gdje se uzgaja ekstenzivno, s obzirom da nema većih troškova, mora biti isplativa, ako ne kao konzumna, onda kao sušen proizvod.

Jedan smo od rijetkih proizvođača sadnica, proizvodimo relativno male količine koje završavaju u vrtovima i okućnicama, jer se smokvu u većim nasadima nitko ne usuđuje saditi. Smokva je naša tradicionalna kultura koja se jedno vrijeme dvadesetak godina iza Drugog svjetskog rata na ovim prostorima masivno gajila.

Za razliku od tvrtke "Agroherc", čiji se smokvat navodnjava, proizvođači iz brdskih dijelova čapljinske i okolnih općina jedva da mogu ubrati koji plod, i to karakteristično žute boje. Za njih je berba, odnosno sezona, propala." - zaključuje Prce.

fena.ba