Cvjećari RS-a nisu zadovoljni novim pravilnikom

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 23.11.2012 u 08:58.
Kategorija: Hortikulturacvjecari_rs-a_nisu_zadovoljni_novim_pravilnikom

Predsjednik sekcije cvjećara iz Obudovca Ilija Narandžić očekuje da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske imati razumijevanja prema problemima koji su se članovima ove sekcije pojavili donošenjem novog Pravilnika o registraciji uzgajivača cvijeća."Pokušaćemo da sugerišemo Ministarstvu za poljoprivredu na naše probleme i nadamo se da će imati razumijevanja prema nama", kaže Narandžić.
Članovi Sekcije cvjećara pri Udruženju poljoprivrednika "Posavina" sa sjedištem u Obudovcu nisu zadovoljni novim Pravilnikom o registraciji uzgajivača cvijeća, koji predviđa da svaki proizvođač cvijeća treba da bude registrovan kao firma i da ima zaposlene radnike.
"Od nas traže da se registruje svaki proizvođač koji hoće da proizvodi sadni materijal. Da li bio povrtar ili cvjećar, mora biti upisan u registar proizvođača sadnog materijala kod Ministarstva poljoprivrede i imati odgovarajuću stručnu spremu, a ako nema, mora zaposliti jedno lice sa određenom stručnom spremom", kaže Narandžić.
On ističe da, djelujući prema ovakvim propisima, uopšte neće ostvarivati dobit.
Narandžić je dodao da je zimski period vrijeme kada počinju radovi i sada treba obaviti puno posla oko pripreme, pa postoji opasnost da proizvodnju svedu na minimum ili potpuno obustave.
Šef Odsjeka za poljoprivredu u opštini Šamac Milan Nikolić kaže da na području opštine Šamac ima oko 70 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava koji se bave proizvodnjom cvijeća, a opština Šamac svojim pravilnikom o podsticaju pomaže proizvođačima.