ESV: Nužan dugoročni program strateških robnih rezervi

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 23.11.2012 u 08:51.
Kategorija: Aktuelnostiesv_nuzan_dugorocni_program_strateskih_robnih_rezervi

Ekonomsko-socijalno vijeće je donijelo zaključak kojim Vladi FBiH predlaže da utvrdi dugoročan program strateških robnih rezervi, te da u narednim budžetima predvidi više sredstava za ove namjene.
ESV je podržalo i zaključke Vlade FBiH o sankcioniranju pravnih osoba odgovornih za nestanak uskladištenih roba Federalne direkcije robnih rezervi, te da Direkcija ubuduće maksimalno koristi vlastite skladišne kapacitete.
Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka prethodno je informirao ESV da je njihov najveći problem nedostatak skladišnog prostora, zbog čega su često primorani deponovati robne rezerve u skladištima privatnih kompanija.
Rješenje ovog problema on vidi u korištenju skladišnog prostora kasarni koje su proglašene neperspektivnom vojnom imovinom, o čemu će u narednim danima biti vođeni pregovori s Ministarstvom odbrane BiH.
Među ostalim problemima s kojim se Direkcija nosi naveo je nedovoljna budžetska sredstva koja se izdvajaju za robne rezerve, kao i zakon o javnim nabavkama koji usporava izvršavanje zaključenih ugovora.
Federalni ministar finansija Ante Krajina istakao je da je neophodno pojačati nadzor nad uskladištenim robama, te saradnju s kantonalnim direkcijama robnih rezervi u korištenju skladišta.
On smatra da je lista robnih rezervi dosta štura, i da bi trebala biti proširena, jer smo mi kao narod prevazišli da imamo samo brašno, šećer, žito, ulje i naftu u rezervi, što u slučaju potrebe ne bi puno pomoglo.

indikator.ba
Puna pretraga Web site-a.


Stranica Agrobaza