Europska komisija povećava potporu poljoprivrednicima koji se bore sa sušom

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 07.09.2018 u 14:52.
Kategorija: Vijestieuropska_komisija_povecava_potporu_poljoprivrednicima_koji_se_bore_sa_susom

Kako bi im pomogla u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Europska komisija odlučila je da će europski poljoprivrednici moći koristiti predujmove za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj te će im se za potrebe prehrane životinja omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne koriste za proizvodnju, priopćeno je u četvrtak iz Bruxellesa.
Poljoprivrednici će tako moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja i 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine umjesto da čekaju do prosinca kako bi popravili svoju financijsku situaciju, navodi Komisija.
Velika zabrinutost zbog dugotrajnih klimatskih promjena
"Vrlo sam zabrinut zbog ovih dugotrajnih klimatskih promjena. Razgovaram o toj situaciji s brojnim ministrima iz pogođenih zemalja koji mi daju ažurirane procjene posljedica suše. Komisija je, kao i obično, spremna pružiti potporu poljoprivrednicima pogođenima sušom preko niza instrumenata, uključujući višim predujmovima te odstupanjima od zahtjeva ekologizacije i pravila o državnim potporama. Zajednička poljoprivredna politika već uključuje zaštitne mehanizme za poljoprivrednike koji se suočavaju s nepredviđenim događajima. Pozivam sve države članice da istraže sva moguća djelovanja i mjere koji su predviđeni našim zakonodavstvom", rekao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.