Federalna direkcija robnih rezervi planira nabaviti 30.000 tona pšenice

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 27.09.2012 u 13:58.
Kategorija: Ratarstvo


Federalna direkcija robnih rezervi otpočela je određene aktivnosti nakon što je Vlada FBiH na prošloj sjednici donijela zaključak da se, zbog stalnog rasta cijena pšenice te stabilnosti tržišta tom žitaricom, sagleda mogućnost za najpovoljniju nabavku odr
federalna_direkcija_robnih_rezervi_planira_nabaviti_30000_tona_psenice

Federalna direkcija robnih rezervi otpočela je određene aktivnosti nakon što je Vlada FBiH na prošloj sjednici donijela zaključak da se, zbog stalnog rasta cijena pšenice te stabilnosti tržišta tom žitaricom, sagleda mogućnost za najpovoljniju nabavku određenih količina, a koje bi se skladištile preko te direkcije.
Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kazao je za Fenu da je sada neophodno osigurati sredstva za pšenicu, izvan budžeta FBiH, odnosno kod bankarskog sektora i da se da na tome već radi.
"Plan je nabaviti 30.000 tona, a koliko će to koštati zavisi od raspisanog konkursa, koji podrazumijeva i najpovoljniju ponudu. Samim tim, još se ne zna odakle će pšenica biti nabavljena, ali do sada je uglavnom dolazila iz Hrvatske, Srbije, Mađarske te od domaćih proizvođača", kazao je Bavrka.
Sufinansiranje jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi koje je predvidjela Vlada FBiH, prema Bavrkinim riječima, je pokušaj da se napravi jedan krug robnih proizvođača u FBiH koji će zaključiti određene ugovore s Direkcijom.
"Dakle, proizvođačima bi bilo pomognuto u gorivu za obradu zemljišta, u sjemenskom materijalu te mineralnom gnojivu. Vrijednost tog materijala bi se uzela kao naš ulog za sjetvu, odnosno za cijenu pšenice koja bi se u naše silose stavila u sedmom mjesecu, poslije žetve. Razliku u cijeni između našeg uloga i tržišne cijene pšenice bismo platili, također, u sedmom mjesecu", kazao je Bavrka.
Izvor Fena