Hercegovina dobila prvi laboratorij za peludnu analizu meda

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 10.07.2015 u 13:40.
Kategorija: Aktuelnostihercegovina_dobila_prvi_laboratorij_za_peludnu_analizu_meda

U okrilju Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru protekle sedmice je otvoren laboratorij za med u kojem će pčelari, uz uobičajenu hemijsku analizu meda, po prvi put u Bosni i Hercegovini moći obaviti i peludnu analizu meda. Svečanim presijecanjem vrpce i u nazočnosti brojnih uglednika iz akademske zajednice, gospodarskog i javnog života Hercegovine laboratorij su i službeno otvorenim proglasili Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Danijela Petrović, dekanica Fakulteta.
U prigodnom obraćanju dekanica Petrović je kazala kako je Laboratorij za med rezultat zajedničkog rada i ulaganja Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta i domaćih pčelara podsjetivši kako je oprema laboratorija u cijelosti dar pčelara iz Ljubuškog.
"Nažalost, uprkos činjenici o stoljetnoj tradiciji pčelarstva, Federacija BiH nema zakon o pčelarstvu niti pravilnike o pčelarenju, a ne postoji ni jedinstven registar broja košnica i pčelara", istaknula je dekanica Petrović pozivajući mjerodavne da konačno stvore zakonski okvir kojim će omogućiti brži razvoj domaćeg pčelarstva.