Idealni prečišćivači vazduha

Izvor: Nezavisne novine
Autor: Davor Pavlović
Objavljeno: 02.03.2011 u 01:52.
Kategorija: Hortikulturaidealni_preciscivaci_vazduha

Kućne biljke imaju veoma važnu ulogu u održavanju zdravstvenih uslova u stanovanju. Nedavno je NASA izvršila istraživanje, gde je ispitala koje to kućne biljke i na koji način utiču na detoksikaciju vazduha unutar domova i kancelarija i na osnovu tog istraživanja je napravljena lista od deset najefikasnijih biljnih prečišćivača vazduha.

NASA je u svom istraživanju došla do zaključka da "kućne biljke mogu prečistiti i osvježiti vazduh u našim domovima i radnim prostorima, čuvajući nas od štetnih efekata izazvanih toksinima kao što su formaldehid, amonijak ili benzen". U drugom istraživanju, urađenom 1996, spavaće sobe bez biljaka imaju 50 odsto više vazdušnih mikroba od soba koje imaju kućne biljke. U laboratorijskom istraživanju izvršeno je poređenje učinka nekoliko kućnih biljaka u uklanjanju formaldehida u izolovanim komorama. Formaldehid je uobičajeni toksin koji se oslobađa iz različitih kućnih predmeta.

Areka ili Leptir palma

Areca, palmino drvo, je ubjedljivo najbolja biljka prečišćivač vazduha na osnovu NASA istraživanja i zauzima osmu poziciju u efikasnosti uklanjanja formaldehida. Ovu kućnu biljku MetaEfficient.com preporučio je kao "najefikasniji osvježivač vazduha". Areka, palmino drvo, ima sposobnost da održava vlagu i svježinu u kancelariji ili domu tokom sušnih perioda, kao i sposobnost konstantnog uklanjanja hemijskih toksina iz vazduha. U zimskom periodu ovo palmino drvo je vrlo efikasno u vraćanju vlažnosti u prostoriji u kojoj je vazduh isušen korišćenjem električnih grijnih tijela.

Klasična palma (Rhapis excelsa)

Klasična palma ima isti rejting prema NASA istraživanju kao već pomenuta Areco palma. Ova prilagodljiva kućna biljka može biti uzgajana i u suvim i u vlažnim krajevima planete, na temperaturama između -5 i 65 stepeni Celzijusa i uglavnom je otporna na veliki broj biljnih insekata. Klasična palma nije toliko efikasna u uklanjanju formaldehida pa ako vam je to primarni cilj, bolje je da se odlučite za neku drugu biljku.

Bambusova palma

Bambusova palma je treća najefikasnija biljka u uklanjanju formaldehida iz vazduha. NASA ju je rangirala na treću poziciju u svom eksperimentu, tako da je veoma dobra u sveokupnom održavanju vazduha u prostoriji čistim. Ova biljka dobro raste u vlažnim uslovima, ali ne i u vlažnoj zemlji i zahtijeva direktnu sunčevu svjetlost. Ova palma zahtijeva i dosta prostora pa nije najbolja opcija za uzgajanje na radnim površinama.

Kovrdžava paprat (Nephrolepis, Bostonska paprat)

Kovrdžava paprat je najefikasnija biljka u uklanjanju formaldehida. Prema istraživanjima, ona uklanja značajno više ovog toksina od ostalih biljaka mjereno po satu. Studije su, takođe, pokazale da kovrdžava paprat takođe eliminiše i teške metale kao što su živa i arsenik u zemlji.

Fikus sa zelenim kožastim listovima

Ovaj fikus (Ficus robusta) je bio istaknut kao jedna od vodećih 20 biljaka prema istraživanju dr Volvertona. Ova vrsta fikusa obezbjeđuje vlažnost vazduha, eliminiše bio-otpade, apsorbuje isparljiva organska jedinjenja i uništava mikroorganizme iz vazduha čim se postave u prostoriju. Kako vrijeme odmiče, ovaj fikus postaje sve efikasniji u eliminaciji toksičnih isparenja koja se mogu naći u vazduhu. Bakterije u fikusu razbijaju toksine i zadržavaju ih u sebi, dok se u okolinu emituje čist vazduh. Kako ova biljka raste, broj ovih mikroorganizama se povećava.

Dracena

Dracena (Dracaena deremensis) zauzima peto mjesto prema NASA istraživanju sa skorom 7,8. Prema njihovim podacima dracena uklanja formaldehid u količini od 1,328 mikrograma po satu. Dracena takođe uklanja xylene u količini od 154 mikrograma po satu. Posebno je efikasna u novim prostorijama i u onim opremljenim novim namještajem, gde je nivo formaldehida visok. Dracena voli svjetlost, ali ne i da bude izložena direktnom uticaju sunca.

Bršljen (Hedera helix)

Ako je vazduh u vašem geografskom podneblju suv i ustajao, bršljen može biti odlična solucija. Ova "živahna" biljka je solucija za alergijske reakcije. Samo šest sati nakon unošenja bršljena u prostoriju, 60 odsto alergenih supstanci je neutralisano. Ljudi koji imaju alergiju, astmu, ili jednostavno zahtijevaju inhaliran i svjež vazduh na ovu biljku bi trebalo da ozbiljno računaju.

Aloe vera

Aloe vera je dokazana kao mnogo efikasnija u eliminaciji formaldehida u manjim koncentracijama u poređenju sa filodendronom. Aloja je već poznata kao ljekovita biljka zbog njenih terapeutskih sposobnosti. Neki proizvođači prečišćivača vazduha koriste fotografiju aloje na svojim proizvodima, vjerovatno zbog osobina prečišćivača koje ova biljka ima.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan je korišten 1985. u istraživanju biljki koje uklanjaju karbon-monoksid i nitrogen-dioksid. U prostoriji s mnogo ovih biljki nivo ova dva toksina spada na blizu 0 za manje od 24 sata.

Hrizantema

Ova prilično atraktivna biljka se pokazala efikasnom u uklanjanju benzena, koji je poznat kao uzročnik raka. Mnogi duvanski proizvodi sadrže visok nivo benzena, pa je preporučljivo imati jednu ovakvu biljku u pušačkim prostorijama. Kako god, nijedna kućna biljka ne može neutralisati štetnost duvanskog dima u prostoriji. Ne zaboravite biti pažljivi sa hrizantemom, jer je otrovna kada se unosi u organizam ili kada je duže vrijeme u dodiru s kožom.

Budite sigurni da održavanjem vaših kućnih biljki živite u dobrim uslovima i nastojte da ih imate dovoljno. NASA istraživači preporučuju da oko šest odsto površine enterijera bude prekriveno kućnim biljkama.