Jesen povoljna za sadnju voća

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 16.11.2012 u 08:55.
Kategorija: Voćarstvojesen_povoljna_za_sadnju_voca

Kako je saopćeno iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, poljoprivredni proizvođači treba da iskoriste povoljne vremenske prilike i u jesenjem periodu posade voće.
„Jesenja sadnja ima niz prednosti, a najvažniji je bolji prijem sadnica koje u proljeće na vrijeme kreću sa vegetacijom jer se tokom zimskog perioda u zemljištu oko sadnice akumulira dovoljno vlage“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta napominju da posebno treba istaći da je u jesenjem periodu ponuda sadnog materijala raznovrsnija i da proizvođači mogu odabrati kvalitetniji sadni materijal“.

Pri odabiru sadnog materijala prednost treba dati sadnicama sa dobro razvijenim sistemom korijena i razgranjenjima na nadzemnom dijelu.

„U rasadniku Poljoprivrednog instituta Republike Srpske poljoprivredni proizvođači, pored ponude kvalitetnih voćnih sadnica različitih sorti jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, dunje, mušmule i trešnje mogu dobiti stručne savjete o svim pitanjima koja prate problem sadnje voćnjaka“, napominje se u saopštenju.

Izvor: Srna