Kišna godina ugrožava stočarstvo

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 31.08.2018 u 14:47.
Kategorija: Vijestikisna_godina_ugrozava_stocarstvo_2179

Vremenske neprilike u Tuzlanskom kantonu, koje se ogledaju u obilnim padavinama, ali i naglim zatopljenjima, već uzimaju danak i nagovještavaju godinu koja će biti izrazito teška za poljoprivrednike, pogotovo stočare. Naglo zatopljavanje nakon kišnog perioda dovodi do lučenja nepoželjnih materija iz zemlje u žitarice, što u konačnici dovodi do potpune neupotrebljivosti strnih žita, pogotovo pšenice, ali i kukuruza.
Sve ovo će u konačnici, kako nam je kazao Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije obrtnika u poljoprivredi, dovesti do nestašice stočne hrane.
- Već je sad jasno da pšenica neće biti za ljudsku upotrebu, a kako stvari sada stoje, neće se moći koristiti ni za pravljenje koncentrata za ishranu stoke. Potpuno je ugrožena energetska silaža žita, jer mi u potpunosti zavisimo od žita za silažu i za kasniju ishranu stoke, rekao je Halilović.
Posebno je loša situacija sa travom, koja je također prepuna vlage i koja se neće moći koristiti za travnatu silažu i ishranu stoke, tako da će doći do poskupljenja ove silaže, a to znači i poskupljenje stočarske proizvodnje. Ipak, godinu bi još mogao izvući kukuruz, ali sudeći po vremenskih prilikama, i za to su male šanse.