Klasovo brašno skuplje za 20 odsto

Izvor: Nezavisne novine
Autor:
Objavljeno: 01.03.2011 u 01:20.
Kategorija: Ratarstvoklasovo_brasno_skuplje_za_20_odsto

SARAJEVO, BANJALUKA, U prodavnicama u BiH vreća “Klasovog” brašna od 25 kilograma poskupila je za oko 20 odsto, zbog rekordne cijene pšenice na svjetskom tržištu, potvrđeno je “Klasu” Sarajevo.
Cijena “Klasovog” brašna je povećana sa 28 na 34 marke po vreći.
Irmela Cero, portparol “Klasa”, je kazala da je definitivno cijena pšenice rekordna i da je to osnovni razlog korekcija cijena brašna i hljeba na našem tržištu.
“Mi smo direktni ovisnici o uvozu jer domaća proizvodnja pšenice može podmiriti svega deset odsto domaćih potreba. Mi i dalje pratimo sva kretanja na tržištu i na berzi i u skladu s tim ćemo se i ponašati”, kazala je Irmela Cero.
U “Žitozajednici BiH” kažu da je trenutna cijena pšenice više od 600 maraka po toni, do sada rekordna cijena.
“Do sada je 2008. godina bila rekordna sa prosječnom cijenom od oko 475 maraka po toni. Međutim sada pšenica košta od 305 eura iz Hrvatske do 310 u Mađarskoj, na šta se još dodaju troškovi transporta, carinjenje i drugi troškovi”, pojasnio je Alija Šabanović, direktor “Žitozajednice BiH”.
On je kazao da će se ovakva situacija sa naglim skokovima cijena na tržištu zadržati sve dok ne budu obezbijeđene dovoljne količine pšenice za jedan duži period, kako cijena brašna ne bi morala biti korigovana svaki put kad poskupi pšenica.
“Stabilizacija na našem tržištu se ne može očekivati do sljedeće žetve ukoliko se država ne uključi u rješavanje ovog problema i tako zaustavi divljanje cijena”, smatra Šabanović.
Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS i vlasnik mlina “Žitoprodukt” iz Prijedora, je kazao da, iako je prije nekoliko dana cijena brašna povećana za četiri feninga u maloprodaji, ipak mnogo manja nego u FBiH.
“Kod nas sada vreća brašna tip 500, koje se najviše prodaje, košta 26 maraka i poskupjelo je zato što smo potrošili zalihe brašna koje smo ranije nabavili po nižoj cijeni”, kazao je Kos.
On je naveo da sada pšenica košta između 300 i 320 evra po toni.
“Mislim da će pšenice biti na tržištu i da se za otprilike dva mjeseca može očekivati pad cijena, nakon što vidimo kakav će biti ovogodišnji rod”, kazao je Kos.
Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, je kazao da su od novembra prošle godine, kada su cijene počele da skaču, brašno, hljeb i tjestenina skuplji za oko 27 odsto.
“Međutim, sada u februaru dolazi do smanjenja pojedinih cijena, a to je zbog velikog pada potražnje jer ljudi nemaju para pa su trgovci morali korigovati cijene”, kazao je Petrović.