"Koke-dioksinke"

Izvor: Deutsche Welle
Autor:
Objavljeno: 24.02.2011 u 08:27.
Kategorija: Stočarstvokoke-dioksinke

Na sajmu "Zelena nedjelja" u Berlinu okupili su se proizvođači prehrambenih proizvoda. Može se vidjeti sve što je jestivo: od antilope na ražnju, do čokolada. Ipak, svi govore o jednom - o hrani zagađenoj dioksinom.

Poljoprivrednici, moćna agrarna industrija i proizvođači hrane žele da se prikažu u najboljem svjetlu. Jajima koja sadrže dioksin, svinjama i kokoškama koje ovaj otrov imaju u svom mesu nije mjesto na ovom sajmu, ali se o tome itekako priča. Gerd Sonnleitner, predsjednik Njemačkog saveza poljoprivrednika, trudi se da i prije otvaranja sajamskih kapija ograniči štetu zbog nedavnog skandala: "Nadam se da se zbog toga niko neće odreći užitka na ovom sajmu i da će probati jela i pića koja su ponuđena."

Jürgen Abraham, predsjednik Saveza prehrambene industrije Njemačke, ide korak dalje: "Nedavno sam bio u jednoj prodavnici i čuo jednog mladića kako kaže da ne kupuje više jaja a onda je kupio kutiju cigareta. Ako to uporedimo onda stvari možemo relativirati i ne gledati ih tako dramatično."

Skandal sa dioksinom nanio milionsku štetu

Za Sonnleitnera i Abrahama godina nije mogla početi gore. Skandal sa dioksinom je pokvario apetit potrošačima, a njemačkoj industriji hrane posao. Kina, Rusija i Južna Koreja su obustavile uvoz mesa iz Njemačke. Poljoprivrednici su pretrpjeli štetu od najmanje 100 miliona eura zbog toga što su bile zatvorene brojne farme peradi i svinja. Osim toga su opale i cijene jaja i mesa.

Gerd Sonnleitner je bijesan zbog toga: "Samo zato što je nekoliko ljudi djelovalo poput kriminalaca sada se na stub srama stavljaju svi proizvođači hrane, cijela branša. Na kocki je povjerenje u naše proizvode. To povjerenje smo mukotrpno stvarali godinama rada. Cijene naših proizvoda padaju."

Oznaka "bio" je ponovo popularna

Jaja na policama samoposluga stoje neprodata, svinjsko meso leži u frižiderima. Proizvodi koji imaju oznaku "bio" su rasprodani. Ipak, proizvođači ekološke hrane ne gledaju na stvar kao da su oni iz svega izašli kao pobjednici, kaže Thomas Dosch, predsjednik Biolanda, udruženja poljoprivrednika koji proizvode bio-hranu: "S jedne strane, kad dođe do ovakvih skandala uvijek poraste potražnja za našim proizvodima, ali se ta potražnja ne može zadovoljiti tako lako. Jedna koka svakoga dana snese samo jedno jaje i tako ne možemo preko noći popuniti police samoposluga bio-jajima."

Njemačka ima najveće tržište bio-proizvodima u Evropi. Njemački proizvođači ekološke hrane ne mogu zadovoljiti potrebe tog tržišta, tako da se sve više takvih proizvoda uvozi. Poljoprivrednici koji hranu proizvode na konvencionalan način ipak se ne odlučuju da to promijene, jer su od 2005. ukinute državne subvencije na ekološke proizvode.

Očekuje se rast cijena namirnica

U svakom slučaju, očekuje se da cijene hrane tokom ove godine budu u porastu. Sirovine su poskupjele oko 40 odsto. Cijena tone pšenice je tokom prošle godine sa 130 skočila na 250 eura. Cijena kukuruza je porasla za 85 odsto, a šećer je dvostruko skuplji.

Proizvođači hrane ne mogu više kompenzirati ovaj skok troškova. Ionako je njihova zarada svedena na minimum zbog konkurencije lanaca diskont-supermarketa koje diktiraju cijene prehrambenih proizvoda. Cijene hrane u Njemačkoj ionako spadaju u najniže u EU.