Kvalitet grožđa bolji nego ikad

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 27.09.2012 u 14:06.
Kategorija: Vinogradarstvo


Zbog dugotrajne suše ovogodišnja berba grožđa u Republici Srpskoj počela je nešto ranije nego obično, a vinogradari ističu da je kvalitet grožđa odličan, iako su prinosi nešto manji.
kvalitet_grozdja_bolji_nego_ikad

Zbog dugotrajne suše ovogodišnja berba grožđa u Republici Srpskoj počela je nešto ranije nego obično, a vinogradari ističu da je kvalitet grožđa odličan, iako su prinosi nešto manji.
Kvalitet grožđa je veoma dobar, posebno na sortama šardonea i pinota. Suša nije utjecala na kvalitet roda. Sada slijedi rad u vinariji kako bi se napravilo što kvalitetnije vino.
Berba grožđa je u punom jeku i u Hercegovini jer je dugotrajna suša natjerala vinogradare da ove godine počnu s berbom ranije nego prethodnih godina.
Iako je rod nešto slabiji, vinogradari očekuju zavidan kvalitet vina.
Direktor Podruma "Vukoje" Radovan Vukoje rekao je da je u toku berba grožđa, čiji je kvalitet pet zvjezdica.
Agronom Janko Milojević istakao je da su suša i prošlogodišnje kašnjenje brojnih tehnoloških operacija zbog učestalih štrajkova radnika utjecali da ovogodišnji rod bude manji za 20 odsto od očekivanog.
"Dio grožđa je već ubran, a veliki dio je unaprijed prodat vinarijama iz Trebinja, kao i privatnicima koji grožđe kupuju za sopstvene potrebe. Očekujemo da će sve biti prodato, do posljednjeg zrna, jer je naše grožđe, i pored onoga koje se uvozi i koje je jeftinije, ipak boljeg kvaliteta", rekao je Milojević i dodao da je sorta grožđa vranac već rasprodata, iako još nije završena berba.
Berba je pri kraju i u vinogradima Petropavlovog manastira kod Trebinja, a podrumi manastira Tvrdoš počeli su sa preradom grožđa sorte merlo, porijeklom iz vinograda u Petropavlovom polju.
Ekapija
 

bannerbanner