Mirko Šarović: FVO inspekcija dolazi 1. marta

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 18.02.2016 u 15:41.
Kategorija: Aktuelnostimirko_sarovic_fvo_inspekcija_dolazi_1_marta

Inspekcija Kancelarije Evropske unije za hranu i veterinarstvo u BiH će doći 1. marta i ostaće nekoliko dana, a u tom periodu će posjetiti najmanje dvije mljekare i nekoliko farmi, kazao je na konferenciji za novinare ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnossa BiH Mirko Šarović.
Istakao je da su već usaglašena dva zakona, Zakon o poljoprivredi i Zakon o veterinarstvu te da je preostalo da se usaglase neke odredbe Zakona o hrani.
Naglasio je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama kako bi implementirali raniju inicijativu za plavi dizel, a koju je podržalo Vijeće ministara BiH, čime su stvoreni uvjeti da ova važna mjera za poljoprivrednike bude usvojena u skorije vrijeme.
Također je informirao da se BiH priprema da potpiše globalni dokument o klimatskim promjenama 21. i 22. aprila u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, zajedno s ostalim zemljama.
Ministar Šarović je mišljenja da je potpuno neizvjesno koliko će trajati pregovori o adaptaciji SSP-a, ističuću da će, što se njega tiče, trajati dok se ne ispuni minimum zahtjeva BiH.
Na pitanje da li je iz institucija Turske stigla zvanična informacija o odobrenom izvozu mesa iz BiH u Tursku, kazao je da je BiH trenutno odobren izvoz 5.700 tona mesa te da se čeka prijedlog Ministarstva ekonomije Turske za izvoz dodatnih 10.000 tona, pod uvjetima koji još nisu poznati bh. strani.