Mirko Šarović s ambasadoricom Kine: Trgovinska razmjena porasla za više od 100 posto

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 14.09.2018 u 15:04.
Kategorija: Vijestimirko_sarovic_s_ambasadoricom_kine_trgovinska_razmjena_porasla_za_vise_od_100_posto

U mandatu ministra Mirka Šarovića napravljeni su ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je sa Narodnom Republikom Kinom porasla za više od 100 posto, istaknuto je tokom današnjeg susreta ambasadorice Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića.
Ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, obezbijedio je potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, gdje Bosni i Hercegovini prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu, rečeno je između ostalog na sastanku.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina postala i dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", u kome je Narodna Republika Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila preko 100 milijardi eura. Takođe, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.