Mirko Šarović: Sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Rusije

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 29.06.2018 u 15:31.
Kategorija: Vijestimirko_sarovic_sve_spremno_za_dolazak_fitosanitarne_inspekcije_iz_rusije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je protekle sedmice u Sarajevu da je sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije kako bi ponovo bio odobren izvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.
“Dnevno smo u komunikaciji sa njima i ponudili smo im nekoliko termina za dolazak. Očekujemo njihov skoriji dolazak i sami su tražili termine”, rekao je Mirko Šarović.
On je naglasio da su predstavnicima Ruske službe za kontrolu poljoprivrednih proizvoda dostavljene informacije u vezi sa stanjem zaliha jabuka u Bosnu i Hercegovinu, ističući da je ukupno na zalihama nešto više od 1.700 tona jabuka za izvoz za Rusku Federaciju.
Šarović je izrazio uvjerenje da se bliži trenutak kada će Bosna i Hercegovina biti skinuta sa liste zemalja kojima je zabranjen izvoz jabuka u Rusku Federaciju.
Početkom ove godine Ruska Federacija je drugi put zabranila uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, jer su nadležne službe te zemlje utvrdile da je riječ o prepakovanom voću iz Poljske.