Na Palama otvoren Sajam poljoprivrede i turizma

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 28.09.2012 u 08:48.
Kategorija: Aktuelnosti


Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je na Palama Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i turizma "Pale 2012", koji je okupio 52 izlagača iz Srbije, Crne Gore i BiH.
na_palama_otvoren_sajam_poljoprivrede_i_turizma

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je na Palama Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i turizma "Pale 2012", koji je okupio 52 izlagača iz Srbije, Crne Gore i BiH.
On je izjavio da Vlada Republike Srpske podržava razvoj ovakvih sajmova, a posebno poljoprivrede i turizma koje su važna dimenzija razvoja Srpske.
Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije, naglasio je da je ovaj sajam, koji organizuje Udruženje "Novi biznis" agencija za razvoj i zapošljavanje Pale, jedan od rijetkih koji dobro sastavlja dvije ideje koje su osnov ekonomsko-privrednog razvoja Republike Srpske, a bit će i ubuduće.
On je rekao da proizvođači moraju početi da razmišljaju o organsko–ekološkoj proizvodnji i na taj način obogate svoju ponudu i obezbijede veći profit.
Direktor nevladine organizacije "Novi biznis" Petar Marinković kaže da je ovo prvi sajam poljoprivrede i turizma i da se nada će postati tradicionalan.
"Budućnost Srpske je u stvaranju nove vrijednosti, a mi dajemo prednost proizvodnji i zato nam je važan svaki uspješan proizvođač", rekao je Marinković.
On se nada da će dogodine biti i novih proizvođača na štandovima sa Pala, jer je završeno 80 novih projekata koji će nakon sajma biti ponuđeni zainteresovanim građanima.
Marinković je rekao da je na sajmu promovisana i organska proizvodnja što je bitno za turističku destinaciju Jahorinu, jer se bez zdrave hrane ne može planirati ni izvoz.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je tematika ovog sajma perspektivna, jer organska poljoprivreda ima velike šanse, a u turizmu postoje velike šanse za zaradu i perspektive.
Ekapija


U 2012. godini veća proizvodnja ranih žita, a smanjena proizvodnja ranog voća

Ukupno ostvarena proizvodnja ranih žita u Federaciji BiH u 2012. godini je veća u odnosu na prethodnu godinu.
Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku, proizvodnja pšenice iznosi 68. 854 tone, što je za 1,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je prosječan prinos pšenice (3,6 t/ha) smanjen za 5,3 posto.
Kod ranog voća, ostvarena proizvodnja kod trešanja je manja za 30,8, kod višanja za 24,8, dok je kod kajsija proizvodnja umanjena za 21,4 posto.
U 2011. godini je u FBiH zabilježena veća proizvodnja ranih žita, a i ranog voća.
Agrolink.ba
U Prijedoru održani Dani meda

Privredno-turistička manifestacija “Dani meda Prijedor 2012″ održana je od 27. do 29. septembra i okupila je 21 izlagača iz Prijedora, Novog Grada, Trebinja, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.
Šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Prijedor Tatjana Marić naglasila je da je trodnevni sajam meda ove godine proširen ponudom voća Udruženja voćara Prijedor.
“Manifestacija ima izložbeno-prodajni i takmičarski karakter, a pored izbora najbolje uređenog štanda, biće nagrađeni i najbolji likovni i literarni radovi o temi meda”, najavila je Marić.
srna