Niske temperature neće štetiti pšenici

Izvor: Glas Slavonije
Autor:
Objavljeno: 04.02.2011 u 02:01.
Kategorija: Ratarstvo


Niske temperature neće štetiti pšenici. Većina usjeva ozime pšenice, kao rijetko do sada, ušla je "dobro zakaljena" u zimu s vrlo dobrim sklopovima, odnosno u gotovo optimalnoj fazi razvoja.
niske_temperature_nece_stetiti_psenici

Naime, tokom jeseni, ako se u povoljnim rokovima zasiju usjevi ozime pšenice u trenutku kad je tlo u dužem razdoblju uglavnom bilo umjereno vlažno do polusuho, sjetva može biti vrlo dobro obavljena.

Stručnjaci ističu da takve pšenice mogu bez značajnijih oštećenja izdržati temperature i do -14 Celzijevih stepeni bez snijega.

Jedan dio usjeva iz ranijih rokova sjetve sijan početkom optimalnih rokova, zahvaljujući iznadprosječnim temperaturama zraka i tla nakon sjetve pa sve do sredine novembra, razvio je do zime nešto veći broj izboja po busu od optimalnoga. Takve su pšenice manje otporne na vrlo niske temperature pa je na pojedinim usjevima jesenas bio primijećen i jači napad lisnih ušiju, koje mogu virusno zaraziti pšenicu.

Dio proizvođača zaražene usjeve je ponekad tretira odgovarajućim insekticidima pa ukoliko ima virusno zaraženih usjeva, simptomi će se pojaviti tek krajem marta ili do sredine aprila.
Dešava se da proizvođači siju pšenicu i početkom novembra, ali i te su se pšenice dobro razvile zahvaljujući iznadprosječnim temperaturama zraka i tla, te ušle u zimu u fazi tri lista.

Za sada se ne očekuje da bi proteklih dana niske temperature mogle prouzročiti značajnije štete na pšenici iz bilo kojih rokova sjetve, i sa snijegom i bez snijega. Pšenice pokrivene snijegom, ovisno i o visini snježnog pokrivača, izdrže i niže temperature nego su bile proteklih dana, bez značajnijih oštećenja
Savjet poljoprivrednim proizvođačima glasi:

Povremeno obiđite svoje usjeve, kada je to moguće, te pratite savjete stručnjaka tokom vegetacije kako bi što bolje koristili genetski potencijal zasijanih pšenica i tako ostvarili što povoljniji financijski rezultat.