O siru

Izvor: ekovlasic.com
Autor:
Objavljeno: 02.03.2011 u 02:41.
Kategorija: Stočarstvoo_siru

Sir je jedna od namirnica bez kojih se ne može zamisliti ceker ili korpa i bez kojih nema ni tanjira s mezom, jelo koje možete jesti i za doručak i za ručak i za večeru, a, ako ćemo pošteno, i između obroka, jeste - sir.

Kvalitet neke kuhinje često je određen kvalitetom sira: Italijani će s ponosom pred gosta iznijeti mladu mozzarellu ili 'teški' parmezan Grana Padana, Francuzima smijete dirati u sve, ali ne igrajte se da osporite da je neki od njihovih sireva (a vrsta ima više nego dana u godini) najbolji na svijetu. Sir se proizvodi svugdje gdje ima uvjeta za to, od meksičkih vulkana do kavkaskog gorja. Tamo gdje nema mliječnih prinosa, prave se zamjene za sir, kao što je slučaj sa Dalekim istokom i sirom od soje i riže.

Kao svaka plemenita radnja, i proizvodnja sira ima svoje tajne nije slučajno da, recimo, fratri, od Španjolske do Bosne, kriju recepte za svoje sireve, da se na otocima ili u planinskim spiljama prave ostave u kojima sir zri, i , poput vina, postaje stariji i bolji. Važna karakteristika sira jeste podneblje: u siru se mora osjetiti regionalna vegetacija, travka iz nekog kraja, a treba uvažavati i domaću tradiciju pravljenja. Kod nas, kao rijetko gdje, postoje iznimni prirodni uslovi za vrhunske sireve. Najpoznatiji među njima dolaze s Vlašića. Mogućnosti i resursi za proizvodnju kod nas su apsolutni .Tradicija ovčijeg i kozjeg sira, koji u svijetu predstavlja vrh, kod nas se, skoro izgubila. Malograđanski prijezir prema pravim proizvođačima sira donio je modu kupovanja industrijskih 'gumenih' sireva, čiji su okusi slični a nemaju baš puno veze s osnovnim mirisima, jer su, najčešće, neutralni. Sir mora imati svoj miris - istina, nekad on i nije najprijatniji - ali, to je njegovo prirodno svojstvo, i tek u ustima se topi i pretvara u čaroliju. Stoga je dobro imati 'svog' prodavača na pijaci ili čovjeka koji vam donosi, a ne odavati se zovu sireva u plastici. Kombinacije s kojima se može jesti ova poslastica su neslućene- od meda, grožđa i suhih smokava, preko tijesta, do mesa punjenog sirevima. Najvažnije je, kao i kod ljudi, autentičnost. I karakter.

Mit da sir ne treba jesti ukoliko držite dijetu ili pokušavate da se hranite zdravo potpuno je pogrešan. U stvari, ukoliko izostavljate sir iz ishrane sebe lišavate važnih hranljivih supstanci.
Da li ste znali da kalcijum iz sira pomaže u prevenciji osteoporoze, smanjuje rizik od nastanka visokog pritiska i raka debelog creva? A svega 30gr sira zadovoljava vaše dnevne potrebe za kalcijumom.
Da li ste znali da sir sadrži esencijalne hranljive sastojke kao što je riboflavin, fosfor, cink, vitamine A i B12?

Iako nije naučno dokazano, postoje vjerovanje da pojedine vrste sira imaju i afrodizijačka dejstva.