Petodnevna obuka o inseminaciji do nižih troškova

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 26.11.2012 u 08:43.
Kategorija: Stočarstvopetodnevna_obuka_o_inseminaciji_do_nizih_troskova

Veterinarsko – stočarski centar Banja Luka u saradnji as USAID/Sida FARMA projektom započeo je sa petodnevnom obukom za inseminaciju krava kroz koju će proći 20 velikih proizvođača iz Unsko-sanskog kantona Gradiške i Prnjavora. Obuka je realizovana u Bosanskoj Krupi u okviru čega je predviđen i praktični dio obuke na farmi „Spreča“ u Kalesiji.

Velike proizvođače koji na svojim farmama imaju između 20 i 70 krava za obuku su predložili Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS i Poljoprivredni zavod USK. Nakon uspješno završene obuke u oblasti reprodukcije i položenog praktičnog ispita Veterinarsko – stočarski centar će uspješnim poljoprivrednicima dati uvjerenje za obavljanje poslova inseminatora na vlastitom imanju – farmi.

Inseminacija u vlastitoj režiji će farmerima pomoći da značajno smanje troškove reprodukcije grla te da kroz pravovremeno reagovanje povećaju uspješnost oplodnje. Time će produžiti i životni vijek krava i poboljšati njihov genetski potencijal a u konačnici i zaraditi više novca u proizvodnji mlijeka.

Agrolink.ba