Polovica mesa iz trgovina u Americi je zaraženo stafilokokom

Izvor: Net.hr
Autor:
Objavljeno: 21.04.2011 u 05:20.
Kategorija: Stočarstvopolovica_mesa_iz_trgovina_u_americi_je_zarazeno_stafilokokom

Polovica uzoraka mesa iz niza američkih supermarketa zaražena je bakterijom Staphylococcus aureus, a polovica nađenih bakterija otporna je na barem tri vrste antibiotika, pokazalo je novo istraživanje.

Polovica mesa koje se prodaje u američkim supermarketima vjerojatno je zaražena bakterijom Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok), tvrdi se u novom istraživanju. Što je još gore, polovica nađenih bakterija otporna je na barem tri vrste antibiotika, što ne čudi jer ova bakterija lako i brzo razvija otpornost na antibiotike.

Nova procjena temelji se na 136 uzoraka govedine, piletine, svinjetine i puretine kupljene u trgovinama u Chicagu, Los Angelesu, Washingtonu, Flagstaffu i Fort Lauderdaleu.

Pravilno kuhanje i pranje ruku štiti od bacila, a tamošnje zdravstvene službe procjenjuju da je stafilokok uzrok manje od tri posto bolesti uzrokovanih hranom – što u slučaju SAD-a znači oko 240.000 slučaja godišnje – daleko manje nego onih čiji je uzročnik salmonela i E. coli.

To što su bakterije otporne na niz antibiotika stručnjaci objašnjavaju time što su životinje redovito hranjene malim dozama antibiotika tijekom uzgoja. 'Studija je pokazala da je velika količina kontaminiranog mesa zaražena bakterijama koje su otporne na lijekove', rekao je Paul Keim, jedan od autora istraživanja.

Na tri uzorka (od 136) pronađene su i MRSA, bakterije koje mogu biti fatalne.

Stafilokok se obično nalazi u nosu i na koži zdravih ljudi. Širiti se može na razne načine, uključujući i tijekom pakiranja ili u kuhinji.

U prijašnjem istraživanju američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) u području Washingtona na više od 1.100 uzoraka mesa pronađeno je 280 onih zaraženih stafilokokom.

Proizvođači mesa bune se da je studija bila vrlo mala te da podaci stoga nisu reprezentativni.