Poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda nemoguće zaustaviti

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 29.08.2012 u 08:14.
Kategorija: Ratarstvo


Poskupljenja brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine, konditorskih proizvoda i ulja u BiH ne mogu biti zaustavljena jer cijene na svjetskim burzama vrtoglavo rastu, a suša je spržila žitarice sa domaćih polja, kažu poljoprivredni proizvođači i prerađivači
poskupljenje_brasna_i_pekarskih_proizvoda_nemoguce_zaustaviti

Poskupljenja brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine, konditorskih proizvoda i ulja u BiH ne mogu biti zaustavljena jer cijene na svjetskim burzama vrtoglavo rastu, a suša je spržila žitarice sa domaćih polja, kažu poljoprivredni proizvođači i prerađivači.

S obzirom na to da je rod pšenice u BiH prepolovljen i da će prinosi ostalih žitarica biti manji za 80 posto, brašno bi moglo poskupiti i za više od 20 posto, koliko su mlinari ranije najavljivali.

To potvrđuje i činjenica da domaći mlinari sada tonu uvozne pšenice plaćaju 260 eura, a prije samo mjesec dana ona je koštala 220 eura.

- Nikada u ovo doba godine cijene nisu bile ovako visoke. To govori da do zime ili na proljeće svašta može da se desi. Smatram da u narednih mjesec ili dva tona pšenice može ići i do 300 eura, kazao je predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos, i dodao da je za kratko vrijeme brašno tip 500 poskupjelo sa 0,60 na 0,73 KM.

Po njegovim riječima, teško se može utjecati na cijenu pšenice jer je to burzovna roba, a mlinari su prinuđeni da usklađuju svoje cijene kako sirovina poskupljuje.

Izvor: Bljesak.info