Prijedorčanka: Urod voća smanjen i do 80 posto

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 28.08.2012 u 08:39.
Kategorija: Voćarstvoprijedorcanka_urod_voca_smanjen_i_do_80_posto

Cijena po kojoj preduzeće za preradu voća "Prijedorčanka" ove godine otkupljuje voće veća je za 30 do 60 odsto nego u 2011. godini, jer su mrazevi na početku proljeća i ekstremno dug i za ovo podneblje neprirodno sušan period, umanjili rod nekih vrsta voća i do 80 odsto. Kako je naglasila direktorica ovog preduzeća Ljiljana Vukelić, za prerađivače je otežavajuća okolnost i to što je voće, usljed dugotrajne suše, izgubilo na kvalitetu. Plodovi su mali, nemaju dovoljan procenat soka, nepovoljna im je hemijska struktura. Sve to će povećati troškove prerade, a posljedica će biti poskupljenje gotovih proizvoda.
Navodeći da im nije u potpunosti poznato stvarno stanje u voćnjacima na domaćem tržištu, Vukelićeva je rekla da će za ispunjenje ovogodišnjeg plana o preradi 15.200 tona raznog voća, među kojima najveće količine jabuke, šljive, kruške, višnje i kajsije, biti prisiljeni na uvoz ovog voća iz Srbije.
Ona je upozorila da niz nepovoljnih dešavanja, na koje ni proizvođači ni prerađivači voća nisu mogli značajnije da utiču, prijete da kompletan sektor voćarstva dovedu u bezizlaznu situaciju.
Prema njenim riječima, budu li uskraćeni za pomoć nadležnih institucija za očekivati je da će se krajnje nepovoljan uticaj u primarnoj proizvodnji voća i njegovoj preradi osjećati dugi niz godina.
ekapija.ba