Proizvodnja mlijeka strateški cilj RS

Izvor: Biznis.ba
Autor:
Objavljeno: 04.03.2011 u 01:01.
Kategorija: Stočarstvoproizvodnja_mlijeka_strateski_cilj_rs

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci Dragutin Matarugić izjavio je u četvrtak u Modriči da bi strateški cilj u Republici Srpskoj trebalo da bude proizvodnja mlijeka, jednog od osnovih prehrambenih proizvoda. Na predavanju pod nazivom "Upravljanje reprodukcijom", koje je organizovalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, profesor Matarugić je naglasio da će bez pomoći države i subvencija kakve su prisutne u zemljama Evropske unije proizvodnja mlijeka i dalje biti najniža u o regiji.
On je naveo podatak da u RS ima blizu 145.000 muznih krava, koje dnevno daju tek po devet litara mlijeka.

"Za profitabilnost farme za proizvodnju mlijeka stočari moraju težiti optimalnim reproduktivnim karakteristikama od koji je najpotrebnije pravovoremeno, stručno osjemenjavanje, utvrđivanje steonosti - intervala između prvog osjemenjavanja i teljenja, dovođenje krave u dobru fizičku kondiciju u vrijeme teljenja, te u ranoj laktaciji kravama obezbijediti dobro izbalansiranu hranu sa visokokvalitetnim krmnim biljem, koncentratom i potrebnim mineralnim materijama", rekao je Matarugić proizvođačima mlijeka.
On je upozorio farmere da su za uspješno bavljenje proizvodnjom mlijeka bitni i uslovi u kojima se uzgajaju životinje, kao i higijena ljudi koji su u dodiru sa životinjama, posebno u vrijeme osjemenjavanja i teljenja, pišu Nezavisne novine.

Osim o upravljanju reprodukcijom i najčešćim bolestima muznih krava, modrički proizvođači mlijeka upoznati su o procesu registracije poljoprivrednih komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava i uslovima za ostvarivanje prava na subvencije.

Na području Modriče registrovano je 40 mljekara udruženih u dvije zemljoradničke zadruge, sa 743 grla goveda, od kojih je 366 muznih krava, 79 steonih junica, 98 junica koje čekaju prvo teljenje, 68 ženske i 138 muške teladi.

Prošle godine sa područja Modriče otkupljeno je 1.800.000 litara mlijeka ukupne vrijednosti sa subvencijama, 1.188.000 KM.

Proizvodnja i otkup mlijeka u odnosu na 2008. godinu smanjena je duplo, potvrdili su u Odjseku za poljoprivredu Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče.