Prvi diplomski rad o primjeni Halal standarda u proizvodnji goveđeg mesa

Izvor: Fena
Autor:
Objavljeno: 04.03.2011 u 01:22.
Kategorija: Stočarstvoprvi_diplomski_rad_o_primjeni_halal_standarda_u_proizvodnji_govedjeg_mesa

"Primjena Halal standarda u proizvodnji goveđeg mesa“, tema je diplomskog rada studenta Nedžada Riđića, pod mentorstvom prof. dr. Mehe Bašića, čija je odbrana organizirana na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

U diplomskom radu obrađene su faze uzgoja stoke i transporta do mjesta klanja. Kandidat se posebno osvrnuo na tretman stoke na mjestu klanja, ističući pri tome važnost primjene standarda prilikom izvođenja procesa klanja.

On je također u svom radu nagalasio prednosti primjene Halal standarda u proizvodnji goveđeg mesa.

"Ovo je prvi diplomski rad koji je obuhvatio područje primjene Halal standarda u proizvodnji goveđeg mesa, što smatram velikim događajem. Ovim radom smo samo načeli područje primjene Halal standarda u procesu proizvodnje, gdje smo se fokusirali na jedan određen proizvod tj. goveđe meso“, rekao je prof. Bašić.

Predsjednik komisije za odbranu diplomskog rada prof. dr. Midhat Jašić kazao je da Tehnološki fakultet u Tuzli pridaje značaj etničkoj i religijskoj prehrani, te da za BiH halal hrana može biti značajna poslovna šansa i poslovni izazov, pogotov u izvozu, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.