RS: Poljoprivrednici nezadovoljni vanjskotrgovinskom razmjenom

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 05.12.2012 u 14:56.
Kategorija: Aktuelnostirs_poljoprivrednici_nezadovoljni_vanjskotrgovinskom_razmjenom

Uvoz živih životinja u RS gotovo je 27 puta vredniji od izvoza. Farmeri su zbog ovakvog podatka i više nego ljuti, jer po ko zna koji put ponavljaju - dok se njihovo zanimanje graniči s borbom za opstanak, u tanjirima ovdašnjih potrošača nalazi se meso sumnjivog kvaliteta.
Da imaju razloga za negodovanje, pokazuje statistika, prema kojoj žive životinje, koje su u Republiku Srpsku uvezene u septembru, ukupno vrijedne 2.185.000 KM, a u istom mjesecu izvoz je iznosio 82.000 maraka.
Poljoprivrednici traže od predstavnika resornih ministarstava da pronađu mehanizme da im se pomogne, a potrošače savjetuju da kupuju isključivo domaće meso.
"Katastrofalni su ti podaci o razlici izvoza i uvoza. Ova politika koju nam plasira Europska unija nas je dovela do toga. Red je da se unaprijedi naše stočarstvo. Dakle, treba na granicama uvesti prelevmane i carine na uvezena grla i tada naše meso neće biti skuplje od uvezenog", poručuje Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH.