Slovenija će pomoći BiH u fitosanitarnoj oblasti

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 27.08.2012 u 08:24.
Kategorija: Aktuelnostislovenija_ce_pomoci_bih_u_fitosanitarnoj_oblasti

Za BiH bi bila veoma značajna podrška Slovenije u priremi pregleda legislative u oblasti poljoprivrede, uključujući ocjenu stepena usklađenosti sa zakonodavstvom EU, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u razgovoru sa slovenačkim ministrom za poljoprivredu i okolinu Francom Bogovičem.
Šarović i Bogović, koji su se sastali u okviru 50. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane "AGRA" u mjestu Gornja Radgona u Sloveniji, razgovarali su o unapređenju saradnje između BiH i Slovenije u oblasti poljoprivrede, veterinarstva, kao i u fitosanitarnoj oblasti.
Oni su razgovarali i o aktivnostima koje su već započete, a odnose se na saradnju između Uredea za veterinarstvo BiH i Ambasade Slovenije u BiH, radi podrške veterinarskim laboratorijama.
Namjera je da slovenački eksperti organizuju i izvedu FVO simulaciju pregleda objekata /mljekare/ za izvoz namirnica životinjskog porijekla i pripreme i izvedu obuke inspektora za vršenje ovih kontrola.
Kada je riječ o fitosanitarnoj oblasti, naglasak u razgovoru dva ministra bio je na unapređenju i daljem razvoju informacionog sistema u ovoj oblasti.
ekapija.ba
 

bannerbanner