Suzbijanje bruceloze i u 2011. godini

Izvor: Srna
Autor:
Objavljeno: 25.02.2011 u 05:55.
Kategorija: Stočarstvo



suzbijanje_bruceloze_i_u_2011_godini

Vlada RS nastaviće i u 2011. godini započete aktivnosti u okviru Programa suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze, koje se odnose na vakcinaciju i dijagnostičku kontrolu životinja, te usklađivanje legislative i obrazovanje farmera.

Sve aktivnosti Vlade u vezi sa suzbijanjem i iskorjenjivanjem bruceloze finansiraće Švedska agencija za pomoć "Sida", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstav i vodoprivrede.

U 2011. godini biće nastavljena i preventivna vakcinacija svinja protiv klasične svinjske kuge, za šta su obezbijeđena sredstva iz budžeta Srpske.

Vlada RS usvojila je Informaciju o provođenju strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u 2010. godini i Informaciju o provođenju Studije klasične kuge svinja, prema čijim podacima je u protekloj godini izvršeno zaštitno cijepljenje malih preživara nad 143 842 životinje na području Srpske.

Iz Vlade ističu da je ovakav način suzbijanja bruceloze u Srpskoj osigurao progresivnu eliminaciju zaraze među životinjama, smanjen je broj oboljelih ljudi, zabilježen rast otpornosti životinja i uklonjeni su izvori infekcija.