U Kozarskoj Dubici počeo sa radom pogon primarne prerade kukuruza

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 29.08.2012 u 08:19.
Kategorija: Ratarstvo


U preduzeću "Hemijska prerada kukuruza" u Kozarskoj Dubici, nakon 15 godina, ponovo je počeo sa radom pogon primarne prerade kukuruza.
u_kozarskoj_dubici_poceo_sa_radom_pogon_primarne_prerade_kukuruza

U preduzeću "Hemijska prerada kukuruza" u Kozarskoj Dubici, nakon 15 godina, ponovo je počeo sa radom pogon primarne prerade kukuruza.
"U obnovu i pokretanje primarne proizvodnje uložili smo 1,5 miliona KM vlastitih i kreditnih sredstava, a uposlenost kapaciteta za primarnu preradu kukuruza za sada je oko 40 odsto", rekao je direktor ovog preduzeća Jovica Šuman.
On je precizirao da je za mjesečnu proizvodnju potrebno od 800 do 1.000 tona kukuruza, te da se sedmično proizvede 200 tona sirupa.
U "Hemijskoj preradi kukuruza" Draksenić trenutno je zaposleno 160 radnika, a među njima je i 30 novih, koji su posao dobili zahvaljujući pokretanju nove proizvodnje.
"Hemijska prerada kukuruza" jedno je od rijetkih neprivatizovanih preduzeća u Republici Srpskoj koje posluje pozitivno i svoje proizvode plasira na strano tržište.
Osnovna djelatnost preduzeća je hemijska prerada kukuruza u skrob, skrobne hidrolizate, dekstrozu monohidrat, fruktuozno-glukozne sirupe, sorbitol, visokofermentativne sirupe i druge, te nus proizvode - kukuruznu klicu, kukuruznu ljusku, kukuruzni griz i gluten.

ekapija.ba