U laboratorijama u BiH analize maslinovog ulja u skladu s evropskim metodama

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 06.10.2013 u 08:21.
Kategorija: Aktuelnosti


Primjenom Odluke o posebnim uvjetima za uvoz određene hrane iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima, koju je donijelo Vijeće ministara BiH, potrošačima u BiH će se garantirati još veći nivo zaštite zdravlja.
u_laboratorijama_u_bih_analize_maslinovog_ulja_u_skladu_s_evropskim_metodama

Primjenom Odluke o posebnim uvjetima za uvoz određene hrane iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima, koju je donijelo Vijeće ministara BiH, potrošačima u BiH će se garantirati još veći nivo zaštite zdravlja. Primjenom ove odluke predviđene su i mjere u skladu s propisima EU i mišljenjem Stalnog odbora za prehrambeni lanac i zdravlje životinja, rekao je Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.
Do donošenja Pravilnika o metodama analize maslinovog ulja, u BiH nije bila uređena oblast koja obuhvata metode analize maslinovog ulja. Tako je na ovaj način laboratorijama u BiH omogućeno da koriste metode analiza za kontrolu maslinovog ulja, koje su u skladu s metodama analiza u Evropskoj uniji – pojasnio je Mačkić, te dodao da je riječ o analitičkim metodama radi ispitivanja svojstva ulja od ploda i komine maslina koja se stavljaju na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču.