U pitanju opstanak fabrike sušenog povrća "Semberka"!

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 08.02.2011 u 01:46.
Kategorija: Povrtlarstvou_pitanju_opstanak_fabrike_susenog_povrca_semberka

Direktor preduzeća "Semberka" iz Janje Svetlana Manojlović upozorava da dolazi u pitanje opstanak firme ukoliko u skorije vrijeme ne bude obezbijeđeno dovoljno sirovina za samo jedan proizvodni ciklus. Za pokretanje jednog proizvodnog ciklusa ovom preduzeću potrebno je oko 500.000 KM - rekla je Manojlovićeva Srni, ali i rekla da firma nema tih sredstava, a da nema ni pomoći sa strane.
Ona je istakla da je ova fabrika, koja proizvodi sušeno povrće, začine i supe, u prošloj godini pretrpjela dvije velike poplave i izgubila na gotovim proizvodima oko dva i po miliona KM, čime su i onemogućeni da apliciraju za dobijanje kredita kod banaka.
"U prvoj poplavi u junu uništena je 261 tona sušenog programa, a u decembru 134 tone. To je više od jedne trećine gotove proizvodnje. Sada nam je potrebna samo sitnica, a to je da pokrenemo jedan proizvodni ciklus nakon kojeg bi kupili sirovinu za sljedeću proizvodnju i time bi fabrika nastavila da živi iako teško", navela je Manojlovićeva.
Ona je dodala da su tražili pomoć kako od opštinskih tako i od republičkih vlasti, ali da još nisu ništa dobili iako im je nakon prve poplave bilo obećano oko 300.000 KM.
"Zamolila bih nadležne u opštinskoj i republičkoj vlasti da imaju malo više sluha za naše probleme, jer ne tražimo bespovratna sredstva već samo da nam pomognu da opstanemo, a mi ćemo sredstva vratiti", apeluje Manojlovićeva.
Ona je podsjetila da je veliki strateški kupac ove fabrike preduzeće "Podravka" koja kupuje do 50 odsto njihove godišnje proizvodnje, te da sa njima u ovoj godini imaju ugovoreno, a još neisporučeno, 200 tona sušenog programa.
"Da sada imamo 200 tona sušenog programa da isporučimo `Podravci` sa valutom od 30 dana - bila bi prodata već četvrtina proizvodnje, a ako uzmete prosječnu cijenu od oko dva evra onda vidite koliko je to para", istakla je Manojlovićeva.
Prema njenim riječima, fabrika "Semberka" je tehnološki i funkcionalno potpuno ispravna, ima oko 1 000 kooperanata i bila bi šteta da jedan ovakav privredni subjekat propadne.
"Ovo je jedina fabrika ovakvog tipa na području bivše Jugoslavije koja ima unaprijed prodat proizvodni program. Tehnološki i funkcionalno sto odsto ispravna fabrika i to znači da imamo sve pretpostavke za dobar rad ali ne možemo jer je voda odnijela dva i po miliona KM", rekla je Manojlovićeva i ponovila apel nadležnim institucijama da pomognu.
Preduzeće "Semberka" iz Janje ima 50 stalno zaposlenih radnika i oko 100 sezonaca sa kojima radi osam do deset mjeseci u godini i dnevno proizvedi oko 50 tona sirovog povrća.