U RS spržene dvije trećine kukuruza

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 31.08.2012 u 14:32.
Kategorija: Ratarstvo


Berba kukuruza na velikom broju parcela u RS već je počela, jer poljoprivrednici pokušavaju spasiti bilo šta od roda, koji je gotovo spržen zbog veoma visokih temperatura i sušnog perioda posljednjih mjeseci.
u_rs_sprzene_dvije_trecine_kukuruza

Berba kukuruza na velikom broju parcela u RS već je počela, jer poljoprivrednici pokušavaju spasiti bilo šta od roda, koji je gotovo spržen zbog veoma visokih temperatura i sušnog perioda posljednjih mjeseci.
Prema riječima poljoprivrednika, količine kukuruza će u ovoj godini biti i više nego prepolovljene, dok će proizvođači zbog ogromnih početnih ulaganja biti na velikim gubicima. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da na nekim oranicama uopšte neće biti berbe jer su proizvođači zbog znatno smanjenih prinosa odlučili da prave silažu za stoku ili da preoravaju njive.

Kako je potvrdio Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, berba kukuruza u RS je počela, ali je naveo da je rod i više nego dvostruko manji. "Odmah na počeku berbe se vidi da su stabljike jalove, mali je klip kukuruza, ali i zrno tako da je i kvalitet loš. Prinosi su vrlo loši i njiva koja da 20 odsto roda biće fantazija", rekao je Usorac i dodao da ima njiva koje neće doživjeti berbu, pa ih ratari zaoravaju, jer je prinos toliko mali da nemaju zbog čega ulaziti u njih. On je naveo da ovo vrijeme nije rano za berbu kukuruza ove godine, jer je sve izgorjelo.

"Ove godine je u RS zasijano oko 90.000 hektara površine pod kukuruzom i trebalo je da daju prosječno oko osam tona, ali sada neće biti nijedna tona po hektaru tako da se s tim ne mogu pokriti ni troškovi berbe", zaključio je Usorac.

Slavko Radanović, šef Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta RS, rekao je da sadašnja berba kukuruza ide u silažu, jer je sve izgorjelo od suše. On je naveo da su stabljike i klipovi kukuruza u dosta slučajeva suhi, čak i gdje je vršeno navodnjavanje.

Inače i berba u Lijevče polju počela je juče, što je za 45 dana ranije nego uobičajeno, a zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura prinosi su daleko ispod očekivanih.


Izvor: Ekapija