Unaprijediti stanje u sektoru BH vinarstva

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 08.02.2011 u 01:51.
Kategorija: Vinogradarstvounaprijediti_stanje_u_sektoru_bh_vinarstva

Sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u okviru projekta ''Pilot akcije za integralni ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije BiH'', organizovalo je u Trebinju dvodnevnu radionicu o reviziji vinogradarske rejonizacije u BiH.
Cilj radionice je priprema osnovnih instrumenata intervencija za poboljšanje kvaliteta i kvantiteta trenutne proizvodnje vina i pružanje dobre osnove za zaštitu i priznanje autohtonih sorti vina tradicionalno proizvedenih na našem području, u skladu sa evropskim zakonodavstvom.
Jedan od ciljeva je i predstavljanje postojećeg stanja u sektoru vinarstva i vinogradarstva, te upoznavanje učesnika o stanju ovog sektora u Italiji i iskustvima u ovoj oblasti.
Zaključci radionice trebalo bi da posluže kao uvod u detaljnu studiju trenutnog stanja, dostignuća, prikupljanja neophodnih tehničkih podataka, preporučenih interventnih linija s ciljem definisanja programa aktivnosti i formiranja rješenja za izradu prijedloga vinogradarske rejonizacije u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
Projekat "Pilot akcije za integralni ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine", finansira Italijanska kooperacije za razvoj.