Uređenje vrta

Izvor: dom.com.hr
Autor:
Objavljeno: 12.07.2011 u 07:33.
Kategorija: Hortikulturauredjenje_vrta

 

 

Uređenje vrta i okućnice veseli svakoga tko posjeduje vrt i okućnicu. Sam boravak na otvorenom, a opet u svojem u čovjeku budi želju i volju za uređenjem tog prostora. Nebrojeno puno je privatnih oaza mira, koje su skrivene od očiju susjeda i znatiželjnih pogleda prolaznika. Onaj tko ima svoj komad sunca ili hlada u svojem dvorištu svakako će htjeti urediti vrt i okućnicu da je što ugodnije boraviti u tome prostoru. Kako i čime urediti vrt individualna je stvar i svatko ima različit ukus i želju šta i kako bi napravio prilikom uređenja vrta.

Uređenje vrta zahtjeva pripremu i planiranje kao i uređenje svakog drugog dijela vašeg doma. Važno je voditi računa o iskoristivosti vrta i hoće li se vrt koristiti samo za lječarenje u hladu i sunčanje na suncu ili ćete u svoj vrt unijeti i neke dodatne aktivnosti kao što su travnjak, gredica cvijeća, voćka. Ukoliko imate dijete ili djecu dobro je i za mališana ostaviti komad vrta za njegove igrarije. Nakon što ustvrdite kome je i za šta namjenjen vrt možete početi planirati raspored vrta. Uzmite u obzir da bi u vrtu trebala biti kvalitetna podna površina barem u djelu u kojem ćete se opuštati. Betonski opločnici idealno su rješenje, a tu su i pergole, sjenice ili neke druge površine i objekti koji mogu služiti toj namjeni, staze i prolazi isto tako bi trebali biti betonski, od betonske galanterije ili šljunka kako prilikom kretanja po vrtu ne bi napravili štetu, posebno nakon obilne kiše.

Istražite koje su biljke najpogodnije za vaše klimatsko podneblje, koje biljke uspijevaju u hladu, a koje na suncu. Razmislite želite li kakvo drvo koje će praviti hlad (cijelo vrijeme nešto će padati s tog drveta, a u jesen ćete imati lišća).
Razmislite i o dijelu u kojem bi možda mogla biti smještena kakva fontana ili malo jezerce ili neka vodena figura - skulptura. Vodeni efekt vašem će vrtu dati dozu svježine i u najtoplijim danima u godini.

Kada razmotrite o svim detaljima u vrtu i kad saznate što biste htjeli možete se baciti na papir. Pokušajte nacrtati barem tlocrt vrta tek toliko da vidite gdje će, šta će i kako će biti smješteno. Bolje je da izvidite na papiru i pokušate predvidjeti situaciju nego da se primite posla napravite većinu i na kraju shvatite da to drvo tu nemože biti. Slika tlocrta vrta i plan uređenja vrta ne mora biti razrađen do zadnjeg detalja. Dovoljno će biti da odredite glavne smjernice i način uređenja vrta te da na osnovu toga krenete nabavljati potrebne stvari za vrt i uređenje vrta.