USK: U planu podizanje trajnih nasada jezgrastog voća

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 07.02.2012 u 07:52.
Kategorija: Voćarstvousk_u_planu_podizanje_trajnih_nasada_jezgrastog_voca_821

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK), u saradnji s tamošnjim općinama, danas je počelo realizirati operativni program podizanja trajnih nasada jezgrastog voća.


Edukacije su počele danas u općinama Bihać i Bosanski Petrovac, a nastavljaju se tokom vikenda u Ključu i Sanskom Mostu.

Cilj projekta je podizanje dugogodišnjih zasada oraha, lješnjaka i kestena.

-U ovom projektu vlasnici zasada finansijski bi sudjelovali s 30 posto sredstava, dok bi resorno ministarstvo i općina osigurali ostatak potrebnih sredstava radi podsticanja razvoja ovih vrsta voća, kazao je resorni ministar Emdžad Galijašević.

Po njegovim riječima, radi se o modelu koji već duže funkcioniše u Istri u susjednoj Hrvatskoj, gdje se je pokazao izuzetno uspješnim.

Ministar Galijašević se potom sastao i s uspješnim poljoprivrednicima i predstavnicima njihovih udruženja.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciji u oblasti poljoprivrede, te iznalaženju modusa kako u okviru raspoloživih sredstava za razvoj poljoprivrede, osmisliti kvalitetne programe i osigurati poticaje i povoljne kreditne linije.

Tokom prošle godine u poljoprivredu je plasirano tri posto ukupnog budžeta kantona, što je oko 4,2 miliona KM. Iako ovogodišnji budžet još nije usvojen, pretpostavke su da će i ove godine za te namjene biti planirano barem toliko sredstava.