Voće i povrće stižu iz inostranstva

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 09.10.2012 u 13:14.
Kategorija: Aktuelnostivoce_i_povrce_stizu_iz_inostranstva

Zbog izuzetno sušnih uslova, koji su ove godine desetkovali rod velikih količina voća i povrća, menadžmenti banjalučke "Vitaminke" i bijeljinske "Save" grčevito se bore kako bi napravili kalkulaciju po kojoj mogu zadržati stare cijene svojih proizvoda.
Ove dvije najveće fabrike za preradu voća i povrća u RS, zbog malih količina sirovina na domaćem tržištu, morale su posegnuti za značajnijim uvozom. Povrće je nabavljano u zemljama regiona, dok je zbog velike nestašice jagoda "Vitaminka" za tom voćkom morala da posegne čak do Španije.
U "Vitaminci" potvrđuju da, od veoma širokog spektra voća i povrća čiju preradu rade, na domaćem tržištu su ove sezone uspjeli da otkupe samo dovoljne količine paradajza, dok su sve ostale sorte voća i povrća nedostajale.
Žarko Mikić, direktor "Vitaminke", rekao je da su u takvim uslovima u velikoj mjeri bili orijentisani na uvoz.
"Cijene pojedinih vrsta voća, među kojima su jagoda i kupina, skočile su višestruko, a došlo je i do veoma značajnog skoka cijene energenata i ambalaže", konstatovao je Mikić.
On je objasnio da su svjesni da je slaba kupovna moć građana, te da zbog toga neće podizati cijene svojih proizvoda.
"Vitaminka" će, najvjerovatnije, sačekati povoljnije uslove kako bi nadoknadila zasad niži obim proizvodnje, jer smatramo da cjenovnom konkurencijom nećemo zaista postići ništa", rekao je Mikić.
On je dodao da je poznato kako ova fabrika pravi značajne količine prerađevina od šumskog voća, kojeg na tržištu gotovo da nije ni bilo.
"Ove godine ranije smo obezbijedili značajne količine paprika, pa sa proizvodnjom ajvara i preradom paprika u fileu nećemo imati većih smetnji", konstatovao je Mikić.
Sa druge strane, u semberskoj "Savi" kažu da su, za razliku od "Vitaminke", najveći problem imali upravo s nabavkom dovoljnih količina crvene paprike za ajvar.
Jagoda Krsmanović, direktorica "Save", rekla je da je zbog velikih suša prvi rod paprika u semberskom kraju propao, tako da su se velikim dijelom morali orijentisati na njihov uvoz iz Vojvodine i Makedonije.
"Planiramo da zadržimo stare cijene, ali ništa ne možemo konačno potvrditi do kraja oktobra", rekla je Krsmanovićeva.