"Voćni rasadnik" iz Srebrenika primjer uspješne kompanije: Spreman dočekuje jesen i planira nova ula

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 29.08.2012 u 08:42.
Kategorija: Voćarstvo


"Voćni rasadnik" u Srebreniku spremno dočekuje narednu sezonu jesen 2012. godine, kada je u pitanju osnovna djelatnost, proizvodnja sadnog materijala voća.
vocni_rasadnik_iz_srebrenika_primjer_uspjesne_kompanije_spreman_docekuje_jesen_i_planira_nova_ulagan

"Voćni rasadnik" u Srebreniku spremno dočekuje narednu sezonu jesen 2012. godine, kada je u pitanju osnovna djelatnost, proizvodnja sadnog materijala voća. Za sezonu koja počinje u oktobru pripremljeno je oko 500 hiljada komada drvenastih voćnih sadnica, uglavnom jabuke, kruške i šljive i nešto manje breskve, višnje, kajsije i drugog voća. Pripremljen je dobar asortiment u kojem se nalaze i sadnice ukrasnog bilja, cvijeća, ruža, a očekuju se i dobri rezultati uroda jabuke sa vlastite plantaže.
Temeljem svega navedenog, gaji se nada da će interes kranjih kupaca biti nešto malo veći u odnosu na prošlu godinu, posebno ako se ima u vidu da su prisutne novčane podrške sa sadnju voća i plantažne zasade, u programu Ministarstva za poljoprivredu FBiH, što bi se trebalo poztivno odraziti na djelatnost ovog uspješnog privrednog subjekta. Naravno da vremenske neprilike nisu zaobišle ni dobra "Voćnog rasadnika", ali su ih u menadžmentu spremno dočekali, pripremili se za sve prilike i neprilike i sveli probleme i štete na najmanju moguću mjeru.
"Ova godina je veoma nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju sa aspekta vremenskih prilika. Mi na sreću na ovom području nismo imali značajnih vremenskih nepogoda. Bilježimo nekoliko manjih udara leda, nešto malo prijavljene štete kod pojedinih poljoprivrednih proizvođača koji su imali zasade voća, posebno šljive i to što se događalo na početku razvoja voćnih kultura sada se manifestuje slabijim urodom, više od 80% proizvodnje će biti industrijska roba, neće biti kvalitet kakav se očekivao. Kada je u pitanju naša firma, mi smo imali sreću da nas nije zahvatio najveći udar, nije nas pogodio led. Sušu smo preduhitrili, pripremili se sistemom navodnjavanja "kap po kap" i s te strane nemamo nikakvih problema. Ni posljednje nevrijeme praćeno jakim vjetrom nije napravilo znatnije štete", izjavio je Taib Joldić direktor firme "Voćni rasadnik" doo Srebrenik. Firma nije samo rasadnik poljoprivrednih kulutra nego i savjeta, ideja, pomoći poljoprivrednim proizvođačima.
Agrolink.ba