Izvoz organskih proizvoda iz BiH se udvostručio, najveći potrošači Njemačka i Italija

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 04.05.2018 u 09:20.
Kategorija: Vijestiizvoz_organskih_proizvoda_iz_bih_se_udvostrucio_najveci_potrosaci_njemacka_i_italija

Prema podacima Vijeća ministara BiH izvoz organske prizvodnje u BiH se u protekloj godini udvostručio. Razgovarali smo sa Sejadom Hercegom iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH koji nam je ispričao na kojem je nivou naša država trenutno kada je riječ o ovoj proizvodnji te šta je do sada postignuto u toj oblasti.
Zakon o organskoj proizvodnji u Republici Srpskoj donesen je 2010. godine, a tek prošle godine i na nivou Federacije BiH. Sejad Herceg iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH je istakao kako je njime u potpunosti regulisana ova oblast, ali da je potrebno uspostaviti i još jedan vid kontrole na tržištu kako bi se što efikasnije pronalazili oni koji pod oznakom organskih proizvoda promovišu one koji to nisu.

"Na taj način bi se zaštitili certificirani organski proizvođači, a bitno je naglasiti da je organska proizvodnja poboljšana usvajanjem ovog zakona, ali ono na čemu još treba raditi jeste i formiranje registra na osnovu kojeg bisamo imali podatke koliko organskih proizvođača postoji", kazao je Herceg.