Kroz novi Program eliminiramo manjkavosti u raspodjeli poticaja

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 11.05.2018 u 15:19.
Kategorija: Vijestikroz_novi_program_eliminiramo_manjkavosti_u_raspodjeli_poticaja

Ovogodišnji Program poticaja sadrži određene promjene kroz koje smo nastojali da eliminiramo dosadašnje manjkavosti u raspodjeli sredstava namjenjenih za poljoprivredu. Nažalost, u proteklom periodu poticaji su bili predmet brojnih zloupotreba i nerijetko završavali u pogrešnim rukama - rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Prije svega, ističe ministar, ove godine propisani su različiti iznosi podrške za fizička lica u odnosu na pravna lica i obrte. Na osnovu analiza Porezne uprave Ministarstvo je utvrdilo da značajan dio poticaja za poljoprivredu ostvaruju osobe koje istovremeno imaju druga redovna primanja, među njima čak i državni službenici. Prioritet nad takvim osobama su u novom Programu dobili proizvođači kojima je poljoprivreda glavno zanimanje.

-Ovo je prijeko potrebna reforma sistema dodjele poticaja koju pripremamo od početka mandata ove Vlade. Ministarstvo je u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje redovno obezbjeđivalo sredstva za sufinansiranje poljoprivrednika koji registruju obrte. Određene olakšice su obrtnici u poljoprivredi dobili i kroz novi Zakon o doprinosima. Kroz registraciju obrta smo ne samo uredili sistem već i obezbijedili brojne pogodnosti poljoprivrednicima i njihovim porodicama. To su prije svega pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje – rekao je Dedić.