Nedžad Bićo: Prazna polja, mnogo nezaposlenih, a kupujemo čak i žito

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 01.08.2019 u 07:59.
Kategorija: Vijesti


Uvoz hrane i živih životinja u našu zemlju u proteklih je pet mjeseci čak pet puta veći od izvoza. Podaci su poražavajući, ali nisu novost, s obzirom na to da već decenijama uvozimo sve i svašta, a posljednjih su se godina kao uvoznici pojavile i neke...
nedzad_bico_prazna_polja_mnogo_nezaposlenih_a_kupujemo_cak_i_zito

 Uvoz hrane i živih životinja u našu zemlju u proteklih je pet mjeseci čak pet puta veći od izvoza. Podaci su poražavajući, ali nisu novost, s obzirom na to da već decenijama uvozimo sve i svašta, a posljednjih su se godina kao uvoznici pojavile i neke egzotične zemlje.
Prema podacima Agenciju za statistiku, naša zemlja već godinama ima najlošiji rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni u oblasti hrane i živih životinja.
- Ovih proizvoda uvezeno je u vrijednosti od oko 978,7 miliona maraka, a izvezeno tek 206 miliona maraka. Proteklih nekoliko godina iz inozemstva je Bosna i Hercegovina uvezla više od 80 posto hrane, što je posljedica smanjenja poljoprivredne proizvodnje. Tokom ove godine vrijednost ukupnog izvoza iz BiH iznosila je oko 4,8 milijardi maraka, za razliku od uvoza koji je iznosio skoro pa dvostruko više - navode u saopćenju Agencije za statistiku.