Peradari iz BiH se pripremaju za izvoz jaja za preradu u EU

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 19.07.2019 u 08:14.
Kategorija: Aktuelnosti


Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba izjavio je da će sve kompanije koje budu izrazile interes za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja, a za koje se utvrdi da ispunjavaju propisane uslove za izvoz takvih proizvoda u EU
peradari_iz_bih_se_pripremaju_za_izvoz_jaja_za_preradu_u_eu

 Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba izjavio je da će sve kompanije koje budu izrazile interes za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja, a za koje se utvrdi da ispunjavaju propisane uslove za izvoz takvih proizvoda u Europskoj Uniji, biti uvrštene u spisak objekata iz kojih je dozvoljen izvoz ovih proizvoda u EU.
-Trenutno nijedan objekt nije podnio zahtjev za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja u EU – kazao je Kalaba.
Prema riječima predsjednika Koordinacije peradara/živinara u BiH Edina Jabandžića, promijenjen je koncept pristupa evropskom tržištu zbog čega još nijedna firma nije podnijela zahtjev za izvoz prerađevina od jaja.
– Nekoliko objekata ranije je podnijelo zahtjev za izvoz jaja na tržište EU. Nismo očekivali da će EU odvojiti posebno dva lota od kojih se jedan odnosi na izvoz jaja, a drugi na izvoz prerađevina od jaja. Faktički smo očekivali da, kada dobijemo dozvolu za izvoz jaja, po automatizmu dobijamo dozvolu i za izvoz prerađevina od jaja. Pošto je EU to razdvojila, naši privredni subjekti koji su zainteresovani sada će podnijeti zahtjev – pojasnio je Jabandžić.