Poljoprivrednici će morati biti registrovani i u sistemu PDV-a kako bi koristili sredstva EU

Izvor:
Autor:
Objavljeno: 11.05.2018 u 15:18.
Kategorija: Vijestipoljoprivrednici_ce_morati_biti_registrovani_i_u_sistemu_pdv-a_kako_bi_koristili_sredstva_eu

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini moraju biti registrovani kako bi mogli računati na novčana sredstva Evropske unije. Kako bi se
povukla sredstva IPARD-a poljoprivrednici svoje farme moraju registrovati i biti u sistemu PDV-a, a stanje u vezi sa zemljištem, životinjama i drugim podacima moraju redovno ažurirati u registru.

Od prošle godine svi poljoprivrednici koji nisu upisani u registar ne mogu dobijati ni novčanu pomoć entiteta. Ipak, nisu svi registrovali svoja poljoprivredna dobra, a vrlo mali broj ih je u sistemu PDV-a, što će predstavljati problem u budućnosti za njihov razvoj i rad kada Bosna i Hercegovina uđe u Europsku Uniju.

Kako nam je rečeno u Minstarstvu poljoprivrede Republike Srpske, u registar je 2016. godine bilo upisano 35.168 gazdinstava, od čega je komercijalnih 4.072. Već sljedeće godine broj registrovanih gazdinstava se povećao na 37.009 i povećan je broj onih koji su ažurirali podatke na vrijeme te ostvarili pravo na poticaje. U ovoj godini podatke je do 30. aprila ažuriralo 25.035 gazdinstva. Rok ističe 15. maja.